Nyheter

Bank stängde abortkritikers privata konto

Mats Selander misstänker att engagemanget för ofödda barns liv och mot aborter har påverkat beslutet

Mats Selander, ordförande för abortkritiska föreningen Människorätt för ofödda (MRO), får inte längre ha ett privat bankkonto på Nordea. Själv menar han att motiveringen till bankens beslut är svårt att förstå.
– Jag har inte fått ett enda begripligt svar på frågan om varför, säger han till Världen idag.

De ekonomiska problemen började redan våren 2022. Då beslutade Nordea, med hänvisning till otillräcklig kundkännedom, att avsluta föreningens bankkonto. Detta resulterade i att Mats Selander tömde sitt sparkonto i banken och i stället placerade MRO:s pengar på kontot.

– Vi hade inga alternativ, förklarade han för Världen i dag ett år senare.

Redogjorde för gåvor

I oktober i fjol ställde Nordea några frågor gällande transaktioner till Mats Selanders privata konto.

– Jag redogjorde för gåvor från personer som stödjer MRO:s vision och arbete, säger han till Världen idag.

Uppenbarligen ansåg dock inte Nordea att svaren var tillfredsställande eftersom storbanken – även denna gång med hänvisning till otillräcklig kundkännedom – i slutändan valde att avsluta Mats Selanders privata konto.

Enligt Mats Selander har han utan framgång försökt att få en utförligare motivering till beslutet.

– Jag har inte fått ett enda begripligt svar på frågan om varför, säger han till Världen idag.

Samtidigt uttrycker Mats Selander en misstanke om att bankens beslut på något sätt hänger samman med hans offentliga engagemang för ofödda barns liv och mot aborter.

Hotar med domstol

Världen i dag har också varit i kontakt med Nordea. Men med hänvisning till banksekretessen avböjer banken att ge en kommentar kring beslutet att stänga Mats Selanders konto.

Sedan en tid tillbaka har MRO välkomnats som kund i en mindre bank och Mats Selander har samtidigt privata konton i andra banker.

Men han har ändå kontaktat en advokat eftersom han menar att agerandet från Nordea behöver granskas.

– Om Nordea inte ändrar sig måste vi dra dem inför rätta. Inför domstol har banken bevisbördan. Då kanske jag får reda på vad som verkligen ligger bakom, säger han till Världen i dag.

---

Fakta: Lag (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

  • Finansbolag och banker måste enligt lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism ha information om sina kunder. Kraven gäller för alla finansiella företag, men också för andra företag som omfattas av penningtvättslagen, till exempel revisorer, mäklare, advokater, skatterådgivare och alla företag som säljer varor för mer än en viss summa.
  • Uppgifter måste hämtas in om alla kunder – att ställa frågor till en enskild kund innebär med andra ord inte att denne är misstänkt för penningtvätt. Finansbolagen och bankerna är skyldiga att ha uppgifter om kunden för att vid en eventuell framtida förfrågan från behörig myndighet kunna lämna uppgifter om kunder och transaktioner.
  • Källa: Svenska bankföreningen

---

Fler artiklar för dig