Nyheter

Norsk polis: Kyrkor terrormål i Europa

Skärpt bevakningen inför nyåret. Polis på plats i Nidarosdomen under nyårsgudstjänsten

En uppdaterad hotbild gör att den norska polisen har beväpnad utryckningspersonal i beredskap nationellt fram till midnatt den 1 januari 2024. Att kyrkor och andra kristna samlingsplatser ses som aktuella terrormål i Europa är en del av analysen, enligt polisen.

Polisen i Trondheim hade bevakning på plats under nyårsgudstjänsten i Nidarosdomen. Men även på andra platser i Norge hade polisen flaggat för en utökad polisiär närvaro. Dessutom har polisen, som oftast är obeväpnad i Norge, tillfälligt beslutat att all utryckningspersonal ska vara beväpnad.

− Nyår är en tid då många människors deltar i olika samlingar hos trossamfunden. Det här är en förebyggande och trygghetsskapande åtgärd som bidrar till att stärka beredskapen genom att säkerställa ökad effektivitet och snabbhet vid polisens insatser i hela landet, säger polisens beredskapsansvarige Tone Vangen i ett pressmeddelande.

Kristna terrormål i Europa

Bland annat Vårt Land skriver om den nya hotbilden, som alltså bygger på att kristna samlingsplatser anses vara tänkbara terrormål i Europa. Dock finns inget konkret hot mot kristna. Däremot har Polisens säkerhetstjänst nyligen bedömt att hotet mot judiska och israeliska mål skärpts i Norge, uppger polisen.

−Polisens viktigaste jobb är att skydda befolkningen. Även om det inte föreligger konkreta hot mot Norge har polischefen efter en samlad värdering beslutat om en tillfällig beväpning för att garantera bästa möjliga beredskap under nyårshelgen, säger Tone Vangen i pressmeddelandet.

Enligt NTB hänvisar säkerhetspolisens seniorrådgivare Martin Berntsen till de planerade terrordåd mot kyrkor som nyligen ledde till gripanden i Tyskland och Österrike.

I Sverige har man inte sett något ökat hot mot kristna kyrkor inför julen, förklarade Säpos presschef Karl Melin för Dagen före helgerna.

– Men vi vet erfarenhetsmässigt att det i samband med olika religiösa högtider kan bli ett ökat fokus [på religiösa aktörer], eftersom terror handlar om att injaga fruktan och på olika sätt försöka åsamka skada, sa han.

Fler artiklar för dig