Nyheter

Sittande presidenten mot seger i Kongo-valet

Félix Tshisekedi uppe i 72 procent när 17,8 miljoner röster räknats

Oppositionskandidaterna hävdar valfusk och vill att presidentvalet i DR Kongo ska göras om. En planerad protest förbjöds av regeringen, vars avgående president på söndagen såg ut att gå mot en överväldigande seger.

Ett mer fullständigt valresultat väntas senare på nyårsafton. Men redan nu står det klart att president Félix Tshisekedi leder stort före sina 18 utmanare – däribland nobelpristagaren Denis Mukwege, vilket Dagen skrivit om tidigare.

Enligt BBC ska Félix Tshisekedi ha fått omkring 72 procent av de 17,8 miljoner röster som hittills räknats. Moise Katumbi ligger tvåa, med omkring 18 procent av rösterna. Martin Fayulu, som hävdar att han var den egentlige segraren i presidentvalet 2018, är på tredje plats med omkring 5 procent.

Dr Denis Mukwege

Valet hölls den 20 december men förlängdes med en dag i delar av landet, och på sina håll i flera dagar. Valkommissionen har inte meddelat exakt hur många av de 76 000 vallokalerna som verkligen var öppna. Än så länge är det också oklart hur många av de omkring 44 miljoner registrerade väljarna som avlade sina röster.

Väljare gav upp

Både valobservatörer och oppositionen har påtalat en rad logistiska problem under omröstningen, uppger BBC. Till exempel öppnade två tredjedelar av vallokaler senare än angivet, medan den tekniska utrustningen fallerade i lika hög omfattning. Miljontals människor fick vänta i timmar innan de kunde rösta, och en del gav upp och gick hem.

Även kyrkornas valobservatörer fann många oegentligheter. Enligt en rapport från landets katolska och protestantiska biskopar, registrerades 5 402 incidenter, varav drygt 60 procent ansågs ha stört omröstningen och därmed ”troligen [kunde ha] påverkat resultatet”.

Oppositionen hävdar att problemen var medvetna, och syftade till att avgöra valet till den sittande presidentens fördel. Detta har avfärdats av valkommissionen, som anklagat oppositionen för att vara ”dåliga förlorare”, uppger BBC.

Kan anmälas till domstol

Den som har invändningar mot hur omröstningen gått till kan vända till sig till författningsdomstolen, som har tio dagar på sig att hantera sådana anmälningar innan den tillkännager det slutliga resultatet den 10 januari. Landets nästa president svärs in den 20 januari.

Väljarna röstade också i val till parlament, region- och kommunfullmäktige. Valet kunde inte genomföras i de delar av östra DR Kongo där strider rasat de senaste 30 åren.

Fler artiklar för dig