Nyheter

Hård kritik efter massakern i Nigeria

Borde skyddat kristna bättre. FN fördömer mordet på minst 150 personer i kristna byar

Mordet på minst 150 personer i nordöstra Nigeria denna jul fördöms av Volker Türk, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter. Han uppmanar myndigheterna att lagföra de skyldiga. Samtidigt kommer kritik mot att de kristna inte får tillräckligt skydd.

”Regeringen måste [ …] vidta meningsfulla åtgärder för att hantera de underliggande orsakerna och se till att detta förödande våld inte upprepas”, säger Volker Türk i ett uttalande om massakern på julafton.

Volker Türk nämner inte offrens kristna bakgrund. Men de minst 150 människor – många av dem kvinnor och barn – som dödades i ett 20-tal byar i delstaten Plateau på julafton och juldagen var framför allt kristna, vilket Dagen skrivit om.

– Det är nedslående att våra bröder och systrar, som hoppades på ett fridfullt julfirande med sina nära och kära, plötsligt får allt upp och ner på det här sättet. De som lyckades fly massakern med livet i behåll är nu hemlösa, traumatiserade och i sorg, säger Jo Newhouse, talesperson för Open Doors arbete i Afrika söder om Sahara, i ett uttalande.

Otillräckligt skydd av kristna

Efter attentaten har det kommit hård kritik mot att myndigheterna inte garanterar tillräckligt skydd för kristna.

– Sådana våldsdåd har inträffat om och om igen i åratal. Särskilt under julhelgen skulle det ha funnits ett behov av effektivt skydd från de nigerianska säkerhetsmyndigheternas sida, säger Dirk Bingener, ordförande för den katolska välgörenhetsorganisationen Missio Aachen enligt tidskriften Signum.

Biskop Stephen Mamza i Yola i nordöstra Nigeria efterlyser “strängare säkerhetsåtgärder, åtal av våldsförövare och eliminering av orsakerna till religiösa spänningar i landet”, enligt Missio Aachen.

Även ärkebiskop Ignatius Kaigama i Nigerias huvudstad Abuja kräver adekvat skydd av de kristna, och skyller samtidigt det politisk-religiöst motiverade våldet på den ekonomiska krisen och det dåliga styret.

Markkonflikt bakom attacker

Flera överlevande har skyllt attackerna på angripare från det muslimska herdefolket fulani. I regionen pågår sedan lång tid en konflikt om mark och vatten mellan bönder och kringflyttande herdar, där religion kommit att spela en allt större roll.

I centrala Nigeria trängs kristna undan av fulaniherdar, som i sin tur drivs söderut på grund av att Saharas södra kant förflyttas allt mer söderut, förklarar Open Doors. Även om långt ifrån alla fulani är islamister, utnyttjas konflikten av politiska och religiösa ledare som vill se en islamisering av samhället.

Fler artiklar för dig