Nyheter

De firar in nyåret med Krik i Falun

Många konfirmander på kristna idrottslägret Explore

Närmare 100 ungdomar ber, lovsjunger och vintersportar just nu tillsammans på nyårslägret Explore i Falun. Lägret arrangeras av Krik, Kristen idrottskontakt. När det nya året firas in blir det fackeltåg upp till hoppbacken.

Tanken med Krik är att låta kristna ungdomar kombinera tro och idrott. Så också på nyårslägret Explore, som efter ett uppehåll under pandemin hållits de senaste två åren.

– Genom idrotten vill vi bevara och inspirerar ungdomar till ett liv med Jesus. På Krik Explore vill vi skapa en arena för både tro och idrott, säger lägerchef Lovisa Lägervik.

– Lägret innehåller olika aktiviteter och dagarna avslutas alltid med en gudstjänst. Ledarna blir en viktig del i att visa på det kristna livet.

I år har Lugnetkyrkan, där lägret hålls, intagits av omkring 95 ungdomar och ett 50-tal ledare.

– Vårt tema är ”Starlights, vem är din ledstjärna?” Visionen bakom lägret är att ungdomarna ska få känna sig älskade och att tron ska få vara på riktigt.

Många konfirmander

Större deltagargrupper kommer söderifrån, som Trelleborg och Torslanda. Drygt hälften har Explore som sitt konfirmationsläger, och är på plats med egna ledare.

– Krik har goda kontakter med Svenska kyrkan och deras konfirmandgrupper. Och eftersom vi är en tvärkyrklig organisation kan vi visa bredden av kyrkan. Här finns både präster och pastorer med, vilket är roligt, säger Lovisa Lägervik.

Lovisa är 24 år och studerar på Akademi för teologi och ledarskap, ALT, i Malmö. Hon kom själv i kontakt med Krik på en bibelskola i Åre, där hon gick Krik-linjen på Åredalens folkhögskola.

– Efter det har det varit väldigt mycket Krik, eftersom det går i linje med vad mitt hjärta brinner för. Så jag har varit på många läger sedan dess, säger hon.

Har du någon favoritsport?

– Crossfit. Vi körde en rolig team-WOD, workout of the day, igår.

---

Fakta: Explore

  • Nyårsläger i Falun för ungdomar mellan 14 och 19 år, 29 december till 1 januari
  • Arrangeras av Kristen idrottskontakt, Krik, i samverkan med Solviks folkhögskola och Lugnetkyrkan.
  • Ungdomarna som deltar kan välja mellan bland annat skridskoåkning, längdskidor, bollsport, bad, dans och alpin skidåkning.
  • Krik startade i Sverige 2005, inspirerad av norska Kristen Idrettskontakt.

---

Fler artiklar för dig