Nyheter

Lovsång slår ut fyrverkerier på kristet ungdomsläger

Sharon Mazendame, 16: Guds närvaro syns när folk tar till sig lovsången och räcker upp sina händer

Det blir fyrverkeri och middag på nyårsafton. Men det som Elsa Karlsson och Sharon Mazendame mest ser fram emot under nyårslägret i Umeå är lovsång, gemenskap och bibelstudier.
– Det är så härligt med gemenskap med andra ungdomar som tror på samma sak som man själv, säger Elsa.

Nyårslägret Unite, som arrangeras på sammanlagt fem olika platser runt om i Sverige samtidigt, är i full gång. I konferensanläggningen Nolia i Umeå har över 300 ungdomar i åldrarna 13 till 19 år samlats för att fira nyårshelgen tillsammans.

Dagen når två av deltagarna i Umeå på telefon under lunchpausen på lördagen: Elsa Karlsson och Sharon Mazendame. De är båda 16 år och var båda med på Unite i Umeå förra året, fast då var Sharon sjuk och missade de första dagarna. Lägret förra året gav mersmak, tyckte de, och därför är de tillbaka i år igen.

– Jag bestämde mig för att åka tillbaka, för det är så härliga möten och fin gemenskap, säger Elsa Karlsson.

“Väldigt starkt”

Hittills har det bästa varit Nina Erikssons predikan på fredagskvällen, tycker Elsa Karlsson.

– Det var väldigt starkt. Hon berättade om att hon varit på botten och tagit sig upp igen.

Elsa Karlsson ser bland annat fram emot ännu en predikan, den som ska hållas på nyårsdagen av Richard Lewis.

– Han predikade förra året också, och jag kommer ihåg att det var väldigt bra, säger hon.

Elsa Karlsson berättar att hon är uppvuxen i en kristen familj och är med i ungdomsgruppen ”Boost” i pingstkyrkan i Hudiksvall. Hon känner en del av dem som är med på lägret, men möter också en massa nya bekanta.

Är det tufft att vara ung kristen i dag?

– I början tyckte jag det, man ville inte sticka ut. Men nu tänker jag att det är min tro, jag vet sanningen och då spelar det egentligen ingen roll vad andra tycker om mig.

Elsa ser också fram emot nyårsmiddag och fyrverkerier på nyårsafton.

– Det är fint och stämningsfullt. Nyår är en fin tradition, och då är det kul att man kan göra det bästa av nyåret tillsammans med Gud.

Jens Sjöström från Sport for lite var en av talarna vid ungdomskonferensen Unite i Umeå.

Nio personer i lovsångsteamet

Deltagarna på lägret kommer från i stort sett hela Norrland. Lägerkompisen Sharon Mazendame hör hemma i Umeå. Hon är med i Church of Hope och det har hon varit sedan fyraårsåldern. Sharon Mazendame ingår i lovsångsteamet på Unite. Teamet består av hela nio personer, en del av dem har Sharon träffat tidigare men inte alla. Hon berättar att bästa ögonblicket hittills på Unite var lovsången på fredagskvällen.

– När vi körde sista låten trodde vi att folk skulle vara trötta och inte så peppade. Men vi fick med oss hela publiken i Hillsong-låten ”Phenomenon”, det var så härligt. Jag rappade till den.

Brukar du rappa?

– Yes, precis! Jag brukar vara lovsångsansvarig på våra ungdomsmöten i Church of Hope. Och jag brukar också vara med på söndagar.

Sharon Mazendame ser mest fram emot mer av lovsången på lägret.

– Att få se hur lovsången prickar var och en, hur folk tar den till sig och lyfter sina händer. Då ser man Guds närvaro. Det är så fina stunder.

Nina Ericsson pratade om temat "Svartsjuka & relationer" på ungdomslägret Unite i Umeå under nyårshelgen.

“Jättebra morgonmöte”

Men hon ser också fram emot bibelstudierna.

– Hittills har det varit tydligt och bra budskap, i morse hade vi ett jättebra morgonmöte. Det var ett gripande budskap som slog rätt in.

På nyårsafton kommer ungdomarna bland annat att fira med middag, fyrverkeri, dj, tävlingar och spex, samt med gudstjänst och lovsång. Unite avslutas på nyårsdagen med sändningsgudstjänst.

---

Fakta: Unite hålls på fem platser samtidigt

  • Unite arrangeras av pingstförsamlingar runt om i landet och hålls i Malmö, Jönköping, Västra Frölunda, Västerås och Umeå. Förra året deltog cirka 2 000 unga, främst mellan 13 och 19 år.
  • Unite innehåller bland annat seminarier, spex, gudstjänster, lovsång, fyrverkeri och nyårsmiddag.
  • I år hämtas temat från ett bibelord ur Mika och fokuserar på rättfärdighet.

---

Fler artiklar för dig