Nyheter

Jesus på tusenårigt mynt funnet i Norge

Hittades av privatperson med metalldetektor

Ett tusenårigt guldmynt med en bild av Jesus med Bibeln. Det unika fyndet gjordes av en privatperson i Norge som var ute med en metalldetektor tidigare i höst. Myntet är sällsynt välbevarat, enligt arkeologer på Innlandets länskommun.

Myntfyndet gjordes i Vestre Slidre kommun sent på hösten, och arkeologer kommer att undersöka fyndplatsen närmare nästa år, uppger länskommunen.

På myntets ena sida kan man på ena sidan se Kristus som håller i Bibeln. På andra sidan är det troligen kejsarna Basil II och Konstantin VIII som är avbildade. De två bröderna regerade tillsammans i det bysantinska riket mellan 975 och 1025 e.Kr.

Myntet har också två inskriptioner. Den ena är på latin och lyder: ”Jesus Kristus, kung över regenter”. Den andra är på grekiska: ”Basilius och Konstantin, romarnas kejsare”.

Guldmyntet har hållit exceptionellt bra, noterar länskommunens arkeologer, som noterar att det verkar vara i stort sett oförändrat sedan det gått förlorat.

Myntet präglades i det bysantinska riket, även kallat det östromerska riket. Troligen i huvudstaden Konstantinopel (senare Istanbul). Den prickade trippelkanten runt myntet tyder på att det tillverkades sent under Basil II:s och Konstantin VIII:s regeringstid, skriver länskommunen.

Ett mer än tusen år gammalt guldmynt från Bysantiska riket har hittats på ett fjäll i Vestre Slidre i södra Norge.

Hur hamnade då myntet i Innlandet? Länskommunen frågar sig om det var en del av den lön som vikingakungen Harald Hårdråde förde med sig hem till Norge efter att ha tjänat i den bysantinske kejsarens livvakt 1034.

I Konstantinopel ingick Harald Hårdråde i kejsarens garde av nordeuropéer, även kallad ”gardister”. På den tiden var det brukligt att vakterna fick rätt att plundra palatset och ta alla värdesaker de kunde hitta när kejsaren dog. Under Haralds tid i Bysans dog tre kejsare.

Fler artiklar för dig