Nyheter

”Flaggkamp” skapar gemenskap mellan bibelskolor

Nytt initiativ har spridit sig snabbt. Utmaningar och tävlingar ger poäng

Det började med två vänner som ville skapa en tävling för sina bibelskolor. Nu har allt fler skolor gett sig in i leken, som går ut på att ta eller på annat sätt vinna en hemmagjord flagga.
– Just nu är den nog i Mariannelund, säger William Elofsson, 20, på Götabro bibelskola i Örebro.

Sommaren 2023 talade William Elofsson med en kompis om att göra någon tävling mellan de olika bibelskolor de skulle börja på till hösten. William kunde inte släppa tanken och när terminen började diskuterade han vidare med sina kurskamrater på Götabro bibelskola.

– Till slut kom vi fram till att vi skulle ha något pris som kunde gå mellan skolorna och som man kunde tävla om, berättar han för Dagen.

– När vi sedan var på en bibelfestival som anordnades av ALT (Akademi för ledarskap och teologi) så gjorde vi den här flaggan tillsammans med studenter från Livskraft.

”Bästa bibelskolan” står det med versaler på den vita tygflagga som först var tänkt att bli en trofé som skulle vandra mellan Götabro och Livskraft, som håller till på Ralingsåsgården utanför Aneby.

– Sen har ryktet gått mellan bibelskolorna och flera har kommit med, säger William Elofsson, och nämner Ibios, Citykyrkans bibelskola i Stockholm.

Hur går det till när en bibelskola tar över flaggan från en annan?

– Man kan antingen åka till bibelskolan som har flaggan, som ska finnas i någon huvudbyggnad, och ta den därifrån rent fysiskt. Det har hänt att elever gått in i en skola på natten och hämtat flaggan.

– Eller så utmanar man skolans elever i någon enklare tävling, som spikeball eller pingis.

Var är flaggan just nu?

– Den var på Götabro när höstterminen tog slut, men nu tror jag det är någon på Mariannelund som har den. Men det är lite oklart.

William Elofsson, som själv varit med om att ”hämta hem” flaggan från en annan bibelskola, tycker att tävlingen skapat just den gemenskap mellan bibelskoleleverna som han hoppats på.

– Nu talar vi om att de som vill ska ses i maj, kora en vinnare ha det lite ”gött” ihop, säger han.

– Vi har också börjat skriva på ett dokument för att skapa stadgar om regler och poängräkning, så att vi kan räkna ut vilken skola som vinner i slutet.

Fler artiklar för dig