Nyheter

Nu drar nyårsfestivalen Unite igång

Kristet jätteläger för unga under nyår på fem platser i landet. “Vi är peppade”, säger ledningsgruppen i Umeå

I Umeå fixar man just nu med soffgrupper och planering inför att över 300 deltagare anländer för att vara med på den kristna nyårsfestivalen som börjar fredag kväll.
– Det är så spännande, vi kommer att få riktigt fina dagar, säger Johanna Svensson, som planerat ett år inför festivalen.

Det är snö och femton grader kallt i Umeå, berättar Johanna Svensson för Dagen på torsdagen. Hon är projektledare och ingår i ledningsgruppen för Unite i norra delarna av Sverige. Snö är man van vid här – vid förra årets festival var det snöstorm, och då hade deltagarna vissa problem med resandet till och från Unite. I år är vädret fint än så länge: blå himmel och vackert snötäcke.

2000 deltagare

I Umeå hålls Unite på konferensanläggningen Nolia. Ungdomarna bor på närbelägna Dragonskolan. Några av programpunkterna hålls också i Hedlundakyrkan, något hundra meter längre bort. Deltagarna kommer från pingstförsamlingar runt om i norra Sverige.

– Det går tre gemensamma bussar hit, från Sundsvall, Örnsköldsvik och Klöverträsk/Boden. Så deltagarna kommer från hela Norrland, berättar Johanna Svensson.

Unite samlar unga kristna, främst mellan 13 och 19 år, och arrangeras på fem platser i landet: Malmö, Jönköping, Västra Frölunda, Västerås och Umeå. Förra året deltog sammanlagt cirka 2 000 unga från hela landet på Unites festivaler. Under nyårshelgen blir det gudstjänster, seminarier och underhållning i form av bland annat ståuppkomik, fyrverkeri och DJ-medverkan.

Fokuserar på rättfärdighet

Temat för festivalen byts vart tredje år, och i år är det dags för en ny treårssatsning. Det nya temat är hämtat från ett bibelord ur Mika, kap. 6 vers 8. Det är första delen av bibelordet som är i fokus i år, och den handlar om att agera rättfärdigt.

– Vi inleder med att Jesus är rättfärdig. Och vi kan agera utifrån den position vi har i Kristus, i det han gjort för oss på korset. Han ställer oss också i en kallelse: hur kan vi agera på bästa sätt för vår nästa? säger Johanna Svensson.

– Seminarierna tangerar hur vi närmar oss rättvisefrågorna, bland annat kommer ett seminarium att handla om hur vi kan förebygga gängkriminalitet. Det finns också ett seminarium om miljö och kyrka.

Nyårskonferensen Unite i Västerås 2022.

“Så ska det låta” på nyårskvällen

Men det blir också plats för mindre allvarstyngda aktiviteter. Nytt för i år är till exempel en interaktiv variant av underhållningsprogrammet Så ska det låta som hålls på nyårskvällen.

– Allt är inte satt riktigt än, men det blir spännande! Vi är så peppade, vi kommer att få bra riktigt bra dagar, säger Johanna Svensson.

Nyårskvällen innehåller också fyrverkeri och middag.

– Under denna festkväll bidrar ungdomarna själva genom sina olika ungdomsgrupper med lekar eller spex. Det blir gemensam middag och sedan går man in i en gudstjänst och lovsång. Vi tackar Gud för året som varit och kliver in i ett nytt år.

På söndagen hålls en sändande gudstjänst och sedan är det dags för hemfärd. Då avslutas också Unite på andra platser runt om i landet.

---

Fakta: Ungdomslägret Unite

  • Unite arrangeras av pingstförsamlingar runt om i landet.
  • Ungdomslägret hålls på fem platser och börjar fredag kväll. Det avslutas på nyårsdagen med en sändningsgudstjänst.
  • Unite innehåller bland annat seminarier, spex, gudstjänster, lovsång, fyrverkeri och nyårsmiddag.
  • I år hämtas temat från ett bibelord ur Mika och fokuserar på rättfärdighet.

---

Fler artiklar för dig