Nyheter

Hovrätten skärpte domen för mord på fd pastor

Döms för mord och till 17 års fängelse, samt utvisning

En före detta adventistpastor, ursprungligen från Ukraina, hittades tidigare i år inrullad i en matta på havets botten. I höstas dömdes en man av tingsrätten till nio års fängelse för dråp.
Nu skärps domen av Svea hovrätt: Mannen döms för mord, och till 17 års fängelse. Han ska också utvisas och förbjudas att återvända till Sverige.

Dagen skrev om fallet i november, när domen från Attunda tingsrätt kom. Då dömdes en 50-årig verkstadsägare till fängelse i nio år för dråp och gravfridsbrott, samt till utvisning.

Den 54-årige pastorn, som i Sverige arbetat som chaufför, försvann i februari efter en fest i en industrilokal i Märsta. Några dagar senare hittades han i vattnet i Stockholms skärgård, inrullad i en matta med en betongplint som tyngd.

En undersökning visade att pastorn hade dött av stickskador mot bröstet. På kroppen hittades också hårstrån som kunde bindas till den dömde mannen, vars verkstad ligger granne med den lokal där festen den aktuella kvällen ägde rum.

Enligt tingsrättens dom talade de tekniska bevisen entydigt för att verkstadsägaren berövat pastorn livet genom att sticka honom i bröstet så att han förblödde. Däremot ansåg tingsrätten det inte klarlagt att mannen haft för avsikt att mörda pastorn, och dömde honom därför för dråp.

Döms för mord av hovrätten

Detta ändras nu av Svea hovrätt, som enligt Expressen dömer mannen för mord och förlänger fängelsestraffet från nio till 17 år.

Exakt vad som hände när pastorn förlorade livet är oklart. Men de båda männen ska ha haft en infekterad relation. Bland annat ansåg pastorn, som hade arbetat för den man som nu dömts för mord, att verkstadsägaren var skyldig honom pengar för utebliven lön.

Den dömde mannen har nekat till brott, och skyllt på en främmande och inte närmare identifierad person.

Uppskattad pastor i Ukraina

På sin hemsida berättade Sjundedags adventistsamfundet i Sverige efter tingsrättsdomen om den mördade mannen, som under en tidigare vistelse i Sverige predikat i Göteborgs Adventkyrka och också stöttat den ryskspråkiga gruppen i Stockholms Adventkyrka.

Mannen var under många år “en uppskattad och mycket musikalisk adventistpastor i Ukraina och Ryssland”, vars bakgrund innehöll “en stark omvändelse från ett liv i ateism och missbruk till dess att han mötte Bibelns Jesus”, skrev samfundet.

Fler artiklar för dig