En okänd grupp slog ut Kyrkans världsråds it-system på annandagen, den 26 december, och krävde pengar för att inte sprida allt material vidare. Organisationen anmälde attacken och jobbar nu för att återställa systemet och hemsidan.
Ännu på fredagen gick det inte att komma in på Kyrkornas världsråds hemsida, som slogs ut på tisdagen.
Enligt ett pressmeddelande, som skickats till bland annat Dagen och Ecumenical News, tog gruppen bakom cyberattacken en första kontrakt med Kyrkornas världsråd den 26 december. Gruppen krävde pengar för att inte sprida allt material och slå ut it-systemen.
Systemet slogs redan samma dag, och den Geneve-baserade organisationen arbetar nu för att återställa både interna system och hemsidan, efter att ha anmält angreppet till polis och andra myndigheter i Schweiz.
”Måste stoppas”
”Vi kommer att fortsätta vårt arbete,” skriver generalsekreterare Jerry Pillay i pressmeddelandet.
”Kyrkornas världsråd kommer aldrig att vika sig för sådana hot. Dessa människor måste spåras upp och stoppas”.
Som en följd av attacken har organisationen uppmanat alla sina anställda, medlemskyrkor och samarbetspartners att vara uppmärksamma på eventuella bluff-mejl som skickas ut av hackergruppen i Kyrkornas världsråds namn.
Vatikanen angreps
I mitten av november utsattes Vatikanen för en cyberattack som slog ut hemsidan under två dygn, vilket Dagen skrev om.
Och i Sverige arbetar Svenska kyrkan fortfarande med att helt återställa sina it-system efter en hackerattack natten till den 23 november.
I samtliga tre fall har det handlat om så kallade ransomware-attacker. Det innebär att angripare infekterar och krypterar information på ett system, så att informationen blir otillgänglig för den som äger den.
Angriparen kräver sedan en lösensumma för att tillhandahålla dekrypteringsnycklar och på så sätt göra informationen tillgänglig igen. En ransomware-attack kan drabba både datorer, mobila enheter, servrar och andra system.
[ FBI har gjort ett tillslag efter cyberattacken mot Svenska kyrkan ]