Nyheter

Präst dömdes för misshandel av barn och fru

Dömdes mot sitt nekande till skyddstillsyn. Ska även betala skadestånd

Prästen döms i tingsrätten för tre fall av misshandel av sin hustru och ett fall av misshandel av barnet. Hustrun och barnet har efter händelserna bott på skyddat boende.

Prästen döms också för olaga hot, då han ska ha hotat sin hustru till livet. Den första misshandeln skedde 17 december 2021 i parets hem, skriver Kyrkans tidning. Vid det andra tillfället var parets barn närvarande, vilket gör att tingsrätten dömer mannen för barnfridsbrott. Då ska prästen också ha tryckt till barnets tumme så att det gjorde ont, och därmed fälls prästen också för misshandel av barnet. Denna misshandel bedöms dock som ringa misshandel.

Vittnen saknades

Det som hustrun utsatts för närmar sig åtal för grov kvinnofridskränkning, menar tingsrätten. Detta kunde mannen dock inte dömas för, eftersom det saknas vittnen. Dock har det förekommit så kallade normaliseringsprocesser av den misshandel som pågått och detta har ansetts stödja domen. Kvinnan och barnet har sedan misshandeln bott i skyddat boende.

Själv nekar prästen till brott. Han har sagt att han mått dåligt under den tid brotten begicks och att han försökt ta sitt liv flera gånger. Han har nu psykiatriskt stöd, men det bedöms inte att han lider av en allvarlig psykisk störning. Prästen blev av med sin anställning efter händelserna runt misshandeln, och menar att om han döms för brotten kommer han att avkragas.

Ska betala skadestånd

Prästen döms nu till skyddstillsyn. Han ska också betala sammanlagt 32 700 kronor i skadestånd. Oftast blir det fängelsestraff för ett så pass allvarligt brott som det prästen döms för, men tingsrätten menar att ett fängelsestraff skulle vara kontraproduktivt och att det är bättre att prästen får stöd för att må bättre och återgå till arbete.

---

Fakta: Över 30 000 fall per år

  • Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) anmäldes 36 019 fall av misshandel 2022, där den utsatta var bekant med gärningspersonen. För anmälda misshandelsbrott mot vuxna kvinnor 2022 begicks brottet av en bekant person i 80 procent av fallen.
  • Samma år skedde tio fall av dödligt våld där offer och förövare hade en parrelation.

---

Fler artiklar för dig