Nyheter

Egyptisk pastor som besökte Sverige predikar ersättningsteologi

Svensk Livets ord-pastor kritisk – talar samtidigt om ”en Israelromantisering” bland vissa kristna

Den egyptiske pastorn Sameh Maurice, som flera gånger besökt Sverige, ger i en nylig predikan uttryck för klassiskt ersättningsteologiska uppfattningar om det judiska folket.
Det kan skapa grogrund för antisemitism bland arabiska kristna, menar Rune Borgsö, pastor i Livets ord, som Maurice besökte 2016. Samtidigt talar den svenske pastorn om ”en Israelromantisering” bland en del kristna.

Med tusentals gudstjänstdeltagare varje vecka är Kasr El Dobara, beläget ett stenkast från Tahrirtorget i Kairo, Egyptens största evangeliska församling. Pastorn Sameh Maurices predikningar når, genom satellit-tv och internet, miljoner arabisktalande i världen, och han beskrivs ofta som arabvärldens motsvarighet till Billy Graham.

I en predikan, som den 27 oktober sändes på satellitkanalen SAT7, ger Sameh Maurice uttryck för ersättningsteologiska uppfattningar, vilket Världen idag först rapporterade om. Han tycks också antyda att Israel behandlar palestinierna på liknande sätt som nazisterna behandlade Europas judar i Förintelsen.

Nämner Hitler

I sin predikan talar Sameh Maurice om händelser som skakat om världen de senaste åren och kommer då in på Israels pågående krig mot Hamas i Gaza, där tusentals civila palestinier har dödats. Han säger att ”den här världens gud”, det vill säga djävulen, använder ”alla mänskliga själviska och tribalistiska tendenser för att orsaka kamp om makt och pengar”.

Han nämner sedan att Adolf Hitler övertygade tyskarna om att den ariska rasen var överlägsen och att Hitler ville förinta människor som ansågs vara svaga – ”särskilt judarna”.

– Han inledde ett stort krig för att förgöra världen, därför att de såg sig som den överlägsna rasen.

Efter en konstpaus frågar sig Sameh Maurice varför Israel i dag ”gör vad det gör mot Palestina” och varför landet ”pressar palestinierna att ge sig av”.

Klassisk ersättningsteologi

Sameh Maurice uttrycker i sin predikan också den klassiskt ersättningsteologiska uppfattningen att det judiska folket i det förflutna varit Guds egendomsfolk, men att den kristna kyrkan nu helt har ersatt det judiska folket som Guds folk, eftersom ”planen ändrades”, som han säger.

Han talar vidare om ”de extrema judarna” i Israel, och ställer dessa i kontrast till ”de verkliga judarna” – som han menar inte finns i Israel.

Den egyptiske pastorn ansluter sig också till en antisemitisk uppfattning som förekommit genom kyrkohistorien, nämligen uppfattningen att det judiska folket som kollektiv skulle vara Kristusmördare.

– Vilka var det som dödade Jesus? Judarna! säger han.

Svenske pastorn: ”Grogrund för antisemitism”

Sameh Maurice har flera gånger besökt Sverige. Bland annat besökte han Filadelfiakyrkan i Stockholm 2022, och 2016 var han i Livets ord i Uppsala – en församling som genom åren gjort sig känd för sitt engagemang för det judiska folket och Israel.

Rune Borgsö, pastor i Livets ord, säger att församlingen inte kände till Sameh Maurices teologiska syn på det judiska folket när han bjöds in. Samtidigt säger Livets ord-pastorn att han är medveten om att ersättningsteologiska uppfattningar är ”väletablerade” i delar av den evangelikala kristenheten i arabvärlden.

– De har i allmänhet väldigt starka sympatier för palestiniernas sak. Ersättningsteologin fångar nog upp en del av de känslor som är vanliga för Israel i de omkringliggande länderna. Jag har mött fenomenet tidigare.

Rune Borgsö menar att de uppfattningar som Sameh Maurice ger uttryck för är ”problematiska” eftersom de ”förändrar Guds ord” och kan ”skapa en grogrund för antisemitism hos arabiska kristna”.

– Glömmer man att Guds löften till Israel är eviga och att Gud står vid sitt ord så börjar man glida över i ersättningsteologi, som genom historien har lett till fruktansvärda konsekvenser för det judiska folket.

Rune Borgsö, pastor Livets ord.

”Palestiniernas smärta verklig och fruktansvärd”

Rune Borgsö framhåller samtidigt att det kan vara bra för kristna med starkt engagemang för Israel att också ta del av palestinska kristnas erfarenheter. Han talar om ”en Israelromantisering” som kan förekomma bland en del kristna.

– Det är helt uppenbart att Israel måste få försvara sig. Samtidigt är den smärta som palestinierna upplever, också kristna palestinier, verklig och fruktansvärd. Den kontexten behöver man ha för att kunna förstå de djupt negativa känslor för Israel som kan finnas bland arabiska kristna. Sedan är deras slutsatser helt felaktiga när det slår över i den här typen av teologi, säger Rune Borgsö.

---

Fakta: Sameh Maurice och Kasr El Dobara

  • Den tidigare kirurgen Sameh Maurice sadlade om och blev pastor för Kasr El Dobara – i dag Egyptens största evangeliska församling.
  • Församlingen bedriver ett omfattande arbete som innefattar drogrehabilitering, församlingsplantering och missionsverksamhet i Mellanöstern.
  • Sameh Maurices predikningar når genom kristen satellit-tv och internet miljoner arabisktalande i Mellanöstern och på andra håll i världen. Han brukar beskrivas som ”arabvärldens Billy Graham”.

---

Fler artiklar för dig