Nyheter

Slopat statligt stöd till Kristna fredsrörelsen

Mister 2 miljoner kronor om året när staten skrotar bidrag. Skedde “utan dialog och utan möjlighet till konstruktiv omställning”, enligt Kristna freds

Kristna fredsrörelsen är en av förlorarna när Folke Bernadotteakademin slutar att fördela statligt stöd till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet.
– Vi kommer nu behöva fokusera på att se över hur vi kan fortsätta fungera som organisation och folkrörelse, säger generalsekreterare Lotta Sjöström Becker.

Redan i somras flaggade bland andra Kristna fredsrörelsen för att stödet genom Myndigheten för fred, säkerhet och utveckling, Folke Bernadotteakademin (FBA), såg ut att vara på upphällning. När så regleringsbrevet för FBA kom den 22 december, visade det sig mycket riktigt att stödet tagits bort.

”Enligt 2024 års regleringsbrev kommer myndigheten inte längre ansvara för att förvalta och fördela stödet till svenska civilsamhällesorganisationer som arbetar inom området fred och säkerhet,” skriver FBA på sin hemsida.

I en kommentar till Dagens Nyheter förklarar utrikesminister Tobias Billström neddragningen ska hjälpa FBA att “fokusera på sina kärnuppgifter så som fredsfrämjande, sekonderingar till EU, FN och Nato och valobservationsinsatser”. Dessutom, menar han, ska det stödet till civilsamhället “i högre utsträckning [...] nå fram till lokala organisationer i partnerländer snarare än till organisationer som verkar i Sverige.”

Mister 2 miljoner om året

För Kristna fredsrörelsen innebär beskedet att man i ett slag mister omkring 2 miljoner kronor per år i stöd, vilket är cirka 10 procent av den totala budgeten.

– Den stora utmaningen med beslutet att stoppa verksamhetsstödet, är just att det är vårt verksamhetsstöd och inte ett projektbidrag som avslutas, uppger generalsekreterare Lotta Sjöström Becker för Dagen.

– Så vi kommer nu behöva fokusera på att se över hur vi kan fortsätta fungera som organisation och folkrörelse. Nya tider och finansieringslösningar måste till, både kortsiktigt och långsiktigt.

Lotta Sjöström Becker

Lotta Sjöström Becker är framför allt kritisk mot att beskedet inte föregicks av dialog eller rimlig möjlighet för organisationerna att ställa om.

– Vi är många inom civilsamhället som står i för svåra ekonomiska utmaningar på grund av regeringen avslutar stöd utan dialog och utan möjlighet till konstruktiv omställning. Det är dåligt och destruktivt, säger hon.

Kritik från Svenska Freds

Den organisation som fått mest medel genom åren är Svenska Freds- och skiljedomsföreningen. Där har stödet, som för 2023 uppgick till 2,7 miljoner kronor, bekostat motsvarande drygt fyra heltidstjänster.

De direkta konsekvenserna av ett nedmonterat verksamhetsstöd blir för Svenska Freds bland annat ett resestopp.

”Vi kommer till exempel inte kunna närvara vid FN-förhandlingar om nedrustning av kärnvapen framöver. Förhandlingar som regeringen själva till följd av Natoansökan valt att lämna redan i år. Regeringen har också valt att dra in möjligheten för unga att delta som ungdomsdelegater till FN genom att strypa finansieringen även till detta”, skriver organisationen på Facebook.

Det allvarligaste med det indragna stödet, menar Lotta Sjöström Becker på Kristna fredsrörelsen, är att kritiska röster tystas.

– Staten har stöttat fredsrörelsen med en litet stöd i snart 100 år som en del av att stärka fredsperspektiven och folkbildning i de demokratiska samtalen, säger hon.

– Nu är det slut på en era där staten sett fredsrörelsen som en viktig kritisk röst och resurs. Det bådar inte positivt för framtiden och vårt demokratiska samtal och samhälle.

---

Fakta: Stöd till fredsorganisationer

  • Myndigheten för fred, säkerhet och utveckling, Folke Bernadotteakademin (FBA), har sedan 2018 beviljat stöd till svenska ideella organisationer som arbetar med fredsfrämjande insatser i Sverige och internationellt.
  • Enligt regleringsbrevet för 2024 får FBA bara ge bidrag enligt ingångna avtal, det vill säga till organisationer som 2022 eller 2023 beviljats treårigt verksamhetsstöd.
  • FBAs anslag för stöd till civilsamhället under 2023 uppgick till drygt 20 miljoner kronor, fördelat mellan 18 organisationer.
  • Myndigheten fördelade stöd till specifika projekt eller till kärnverksamhet och för 2023 beviljades sju projektansökningar och sju verksamhetsansökningar. Totalt fördelades drygt 13 miljoner kronor under 2023.
  • Det är oklart hur stödet som flyttas från FBA kommer att hanteras framöver.

---

Fler artiklar för dig