Nyheter

Mukwege förbjuds demonstrera i Kongo

Nobelpristagaren en av flera presidentkandidater som kallat till protester mot förra veckans val

Regeringen i Demokratiska republiken Kongo har förbjudit dagens planerade demonstration mot de ”allvarliga oegentligheter” som ska ha förekommit under förra veckans val. Knappt en vecka efter presidentvalet visar preliminära resultat att den sittande presidenten Félix Tshisekedi fick cirka 79 procent av rösterna. Denis Mukwege har fått 0,12 procent.

Läkaren och fredspristagaren Denis Mukwege är en av fem presidentkandidater som planerat en marsch genom huvudstaden Kinshasa på onsdagen.

”Vi kommer att protestera mot de oegentligheter som observerats under omröstningen”, skrev de i ett öppet brev som publicerades på lördagen, enligt Africa News. Samtidigt betecknade de omröstningarna, som genomfördes den 20 och 21 december, som ett ”skenval”.

På tisdagen meddelade dock inrikesminister Peter Kazadi att demonstrationen förbjuds, då den ”syftar till att undergräva valprocessen”.

Samma dag hade bland andra Denis Mukwege, flera andra presidentkandidater och ett tiotal civilsamhällesorganisationer vid en presskonferens i Kinshasa krävt att valet skulle ogiltigförklaras och göras om. Det faktum att omröstningen oplanerat förlängts med en dag – och i vissa delar av landet ännu längre – bäddade för valfusk, menar de bland annat.

“Kaotisk” omröstning

Men redan på valdagen den 20 december beskrevs omröstningen på många håll som oorganiserad och ”kaotisk”.

Preliminära resultat från den nationella valkommissionen visade på onsdagen att den avgående presidenten, Félix Tshisekedi, fått närmare 80 procent av rösterna och går mot en ny femårsperiod som president. Detta när cirka 6 miljoner röster räknats.

Utmanaren Moise Katumbi hade fått cirka 14 procent av rösterna, och Martin Fayulu cirka 5 procent. De övriga tjugotalet kandidater, däribland Denis Mukwege, lyckades inte nå 1 procent. Denis Mukwege ska hittills ha fått 0,12 procent av rösterna, uppger Africa News.

Fler artiklar för dig