Nyheter

Italien: vill straffa skolor som tar bort julkrubbor

Ett nytt lagförslag har fått debatten att svalla i Italien

Det nationalkonservativa partiet Italiens bröder vill bötfälla skolledare som tar bort de julkrubbor som är vanliga i landets skolor. Att plocka bort julkrubborna är att diskriminera katoliker och angripa ”vårt folks djupaste värderingar och traditioner”, enligt ett nytt lagförslag.

Senatorn som lagt fram lagförslaget, Lavinia Mennuni, upprörs över att en del skolor på senare tid ska ha avstått från sina traditionsenliga julkrubbor, av hänsyn till icke-kristna.

”Under en tid nu har vi bevittnat beslut om att förbjuda julkrubbor i skolor, eller om att ändra julens budskap genom att förvandla julen till en vinterfest,” skriver hon på plattformen X, i ett inlägg med rubriken ”Förbjudet att förbjuda julkrubbor”.

”Med förslaget från Italiens bröder kommer inte detta längre att bli möjligt. Låt oss värna våra rötter!”

Förslaget har inte fått stå oemotsagt, och döms ut av oppositionen.

– De vill förbjuda allt de ogillar, säger Luana Zanella, gruppledare för De gröna och vänsteralliansen i parlamentet, enligt tidskriften Avvenire, om lagförslaget.

Kritik från lärare

Hårdast kritik kommer från lärare och skolledare.

– Tänk på att vi lever i ett sekulärt land, och att våra skolor är sekulära. Åtgärder som inkräktar på skolornas autonomi är inte acceptabla, säger Gianna Fracassi, generalsekreterare för Italienska utbildares fackförbund, Flc CGIL, till Avvenire.

– Man kan inte lagstadga om allt som rör ett lands kultur eller religion, säger Antonello Giannelli, ordförande för Italiens riksförening för rektorer, enligt brittiska The Times.

Enligt Veronica Migani, rektor för en skola i Bergamo med barn från 40 olika etniciteter, har det aldrig varit tal om att ta bort vare sig julkrubbor eller andra kristna symboler.

– Vi har aldrig haft problem. I vår skola har vi julgran och krucifix och ingen har någonsin haft problem med det. Vi respekterar också Ramadan, säger hon till The Times.

Fler artiklar för dig