Nyheter

De inspirerar Equmeniakyrkans pastorer mest

Magnus Malm och Peter Halldorf hamnade i topp när Equmeniapastorer fick välja

De två frikyrkliga profilerna stack ut när tidningen Sändaren gjorde en enkätundersökning om vilka som inspirerar Equmeniakyrkans pastorer mest.

Tidningens enkätundersökning gjordes bland pastorer i de hundra största församlingarna inom Equmeniakyrkan. Två namn, Magnus Malm och Peter Halldorf, visade sig återkomma mer än andra när pastorerna i dessa församlingar fick frågan om vilka personer som inspirerar dem.

”Överraskande”, kommenterar pastorn och författaren Peter Halldorf i Sändarens podcast “Sänd. Samtalet”.

Ekumeniska förnyare

Både Peter Halldorf och Magnus Malm har varit ekumeniska förnyare inom frikyrkligheten. De är också båda författare med en digra listor på utgivna verk bakom sig. Peter Halldorf var fram till 2017 föreståndare för Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby, där han fortfarande medverkar vid retreater och bibelstudier. Peter Halldorf är redaktör och ansvarig utgivare för tidskriften Pilgrim.

”Det är gott om vi kan stödja, inspirera och utmana varandra, vi behöver varandra i hög grad i dag”, säger han till Sändarens podcast.

”Jag kanske inte ser mig som en inspiratör i den meningen att jag har ambitionen att inspirera andra. Jag delar bara med mig av det som berikat mitt eget liv. Det har nog inte så mycket att göra med mig som person utan snarare de källor jag öser ur.”

Peter Halldorf nämner bland annat den ortodoxe teologen Kallistos Ware och den danske pingstledaren Alfred Lorenzen, som han kallar ”en gränspasserare, en människa med djup kärlek till Guds ord”.

“Hade andlig resning”

Han säger vidare om Lorenzen:

”Ju äldre jag blir desto mer inser jag vilket intryck han gjorde under den tid han fungerade som mentor för mig. Jag möter fortfarande både lutherska och katolska präster i Danmark som talar med respekt om hans andliga resning. Ändå dog han bara 49 år gammal 1988″.

Liksom Halldorf har Magnus Malm varit redaktör för en kristen tidskrift: den radikala kristna tidningen Nytt Liv som han ledde under 1970-och 80-talen. Under senare år har Magnus Malm varit verksam som författare och retreatledare vid retreater runt om i landet. Han medverkar återkommande som frilansskribent på Dagens kultur- och debattsidor.

Under de senaste åren har Malm bland annat skrivit böckerna ”Pilgrimens karta: att tänka kristet i ett sekulärt samhälle” och ”Ett hjärta större än världen: att följa Jesus enligt bergspredikan”. Några av Peter Halldorfs titlar på senare tid är ”Alla himlens fåglar har flytt: Profeten Jeremia i sin egen tid och vår” och ”Därför sörjer jorden”.

---

Fakta: Prisade för författarskap och verksamhet

  • Peter Halldorf utsågs år 2022 till hedersdoktor vid Lunds universitet med motiveringen att han haft ”ett stort genomslag i svensk kristenhet och väsentligt ökat olika kristna gruppers förståelse för varandra”. Han mottog 2015 H.M. Konungens medalj av åttonde storleken i högblått band för ”framstående insatser inom ekumeniken” och han var sommarpratare i radio år 1988.
  • Magnus Malm har tilldelades 2006 års C S Lewis-pris för sitt författarskap och år 2000 mottog han Emmauspriset.

---

Fler artiklar för dig