De tre rödgröna partierna i Göteborg driver på för att en kristen förskola inte ska få be bordsbön med barnen och inte byta organisationsform till ett aktiebolag.
Argumenten de fört fram är bland annat att det finns kopplingar till församlingen Hillsong, som politiker i S, V och MP i ett gemensamt yttrande beskriver som en sekt.
En kristen förskola i Göteborg har hamnat i konflikt med stadens styre. Dagen har tidigare skrivit om fallet, i och med att den politiska vänstermajoriteten ifrågasatte att man på en förskola tackade Gud för maten. Det ansågs inte förenligt med den lag som säger att konfessionella inslag ska ske på frivillig grund, och Ingrid Andrea (S), ordförande i förskolenämnden, uttryckte att man var villig att pröva lagstiftningen då hon menade att det är tveksamt om treåringar deltar frivilligt i bordsbön.
Men den aktuella förskolan har egentligen dubbla fajter de måste ta med kommunens tjänstemän och politiker. Förutom att förskolan vill fortsätta att be bordsbön med barnen vill den också ombilda verksamheten från en ideell förening till ett aktiebolag, vilket de ansökt om tillstånd till. Men svaret blev nej.
Hillsong är ”fundamentalistisk”
I ett yttrande från politiker i S, V och MP kommer en förklaring. Det handlar om att förskolans ägare var kopplad till Hillsong, en församlingsrörelse som politikerna uppenbarligen inte tycker om. För i sitt yttrande skriver de tre partiernas företrädare att Hillsong är:
“En församling vars ledning företräder en fundamentalistisk tolkning av bibeln, som i media har avslöjats erbjuda ‘omvändelseterapi’ från homosexualitet och som beskrivs som en sekt där avhoppare trakasseras”.
De oroas därför över vad som sker på den aktuella förskolan, och menar att olämpliga personer kan komma att bli involverade om förskolan får ombildas till ett aktiebolag. Tyvärr, menar de rödgröna politikerna, är lagstiftningen alltför tandlös när det gäller konfessionella skolor och förskolor.
Bordsbön gav avslag
I ett senare yttrande verkar de ha hittat en lösning. Det är när de lägger till att det bes bordsbön tillsammans med barnen på förskolan, vilket blir huvudpoängen när de säger nej till förskolans önskemål.
“Vi föreslår att avslå ansökan på grund av att bordsbön är rutin vid måltider i förskolorna. Vi kan inte utläsa i utredningen att barnen själva kan välja att avstå från bönen,” skriver de.
De tre rödgröna politiska partierna som styr Göteborg skriver också i sitt yttrande att de motsätter sig vinstdrivande verksamheter i förskolan och lägger även till att “fristående förskolor förvärrar segregationen”.
Pågår process
Dagen har varit i kontakt med förskolan det handlar om. Där vill man dock inte ge några kommentarer eftersom man överklagat beslutet till förvaltningsrätten och just nu befinner sig mitt i en juridisk process. Det handlar både om rätten att få be bordsbön med förskolebarn i en konfessionellt driven förskola, men också om att få göra om den ideella föreningen till ett aktiebolag.
Den aktuella förskolan drivs inte av Hillsong, utan vad Dagen erfar handlar det främst om att det finns en relationell relation till församlingen. Hillsong har dock ett visst inflytande, genom att utgöra valberedning till den ideella förening som driver förskolan. Om föreningen fick rätt att göra en omorganisering till aktiebolag skulle Hillsongs inflytande försvinna helt.
Stor påverkan
Utgången av den juridiska process som just nu pågår i förvaltningsrätten i Göteborg kan komma att få stora konsekvenser, i alla fall när det gäller frågan om en kristen förskola får be bordsbön med barnen. Om förvaltningsrätten anser att det är olagligt, kan konsekvensen bli att ett förbud införs för alla kristna förskolor i Sverige.
[ Bidrag till Krik drogs in - nu ifrågasätter KD-topp beslutet ]
---
Fakta: Göteborg och religion
- Dagen har den senaste tiden rapporterat om flera fall i Göteborgs stad där kristna aktörer hamnat i konflikt med stadens styre.
- Nyligen berättade vi om Brandströmska skolan, som inte fick ta över en förskola på grund av alltför starka religiösa skrivningar i stadgarna.
- Även idrottsföreningen Krik fick sin ansökan om föreningsstöd avslagen på grund av vad som stod i stadgarna. De tolkades som att den kristna profilen var diskriminerande mot personer som har en annan tro.
---