Nyheter

De skänkte 4 700 portioner mat på julafton

Drygt 100 volontärer i 19 städer delade ut närmare 5 000 måltider till behövande.

Med hjälp av ett hundratal volontärer från frivilligorganisationen A demand for action kunde restaurangkedjan Grekiska bar & grill skänka 4 700 portioner mat till behövande på julafton. Bara i S:ta Clara bidrog man med 1 000 portioner.

Det var i början av december som Zeki Yalcin, vd för franchiseföretaget, lade fram idén för sin styrelse: att laga och skänka 5 000 portioner mat till behövande på julafton.

Matutdelning i S:ta Clara kyrka på julafton. Vid bordet Zeki Yalcin med tre av sina barn.

– Vi hade gjort liknande insatser på enstaka orter tidigare, i samarbete med lokala frivilligorganisationer, som pingstkyrkan och Svenska kyrkan, berättar han för Dagen.

– Men i år är behovet mycket större än tidigare, samtidigt som vi utökat och finns på 30 orter i landet. Så denna gång tog vi initiativet som kedja. Vi ville ge tillbaka, vilket är julens andemening.

”Behöver din hjälp”

De krögare som hade möjlighet hakade på direkt. Frågan var bara hur man skulle nå ut brett bland de människor som hade störst behov.

– Jag ringde Nuri Kino, som är en vän sedan många år, och frågade var han befann sig i världen kring jul. När han att han skulle vara hemma, sa jag ”Bra, då har jag ett projekt där jag behöver din hjälp”.

Tack vare egna volontärer och ett omfattande kontaktnät kunde Nuri Kino genom organisationen A demand for action se till att matportionerna delades ut på 19 orter runt om i Sverige på julafton.

På en del håll satte dock logistiken p för planeringen, och i stället för att dela ut 5 000 portioner totalt, fick kedjan nöja sig med att skänka närmare 4 700.

– Fantastiskt nog tyckte många av mina franchisetagare och deras personal att det var självklart att ställa upp, trots att de planerat att ta ledigt, säger Zeki Yacin.

– Eftersom mina bröder är delägare blev det här också en familjeinsats, där också flera syskonbarn hjälpte till.

Zeki Yacin var själv på plats i S:ta Clara med sina fyra barn. Där blev portionerna ett välkommet tillskott till församlingens planerade matutdelning.

“Historisk insats”

Nuri Kino beskriver insatsen som “historisk”.

– Det har inte varit en så samordnad hjälpinsats på så många ställen i Sverige samtidigt. Definitivt inte på julafton, kommenterar han för Dagen.

– Det hände en massa spännande. Ett exempel: Krogen i Kungsbacka får en vattenskada. 320 påsar går inte att fylla och delas ut. Behövande väntar. Brandmännen anländer, fixar skadan och ansluter sig till krögare, personal och volontärer och hjälper till med tillagning av maten och med att fylla kassarna.

Hoppas på bättre tider

Som företagsledare håller Zeki Yacin örat tätt mot marken för att lyssna av alla svängningar i ekonomin. Och trots att hösten varit tuff, tror han på en ljusning.

– Självklart märkte vi på siffrorna, speciellt från början av november, att det började dala nedåt, som en konsekvens av högre kostnader efter senaste räntehöjningen, säger han.

– Samtidigt har vi inställningen att det här är en övergångsperiod, och att vi befinner oss i slutet av den ekonomiska krisen. Jag tror att vi kommer ur den framåt våren, och att många människor kommer att påverkas positivt av den räntesänkning som kommer.

Fler artiklar för dig