Nyheter

De får mångmiljonbelopp för biståndsprojekt i Etiopien

Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU: Vi har sett att när man jobbar med religiösa aktörer så ger det otroligt bra resultat.

PMU:s fredsarbete och träning av bland annat religiösa ledare har bidragit till att lösa konflikter och öka förståelsen mellan olika och grupper i Etiopien. Nu utökas projektet och förlängs i tre år, med stöd av Sida.

– I Etiopien är fredsarbete en akutinsats, säger PMU:s regionala koordinator Jonas Fållsten.

PMU blir Sveriges nya strategiska partner för fred och försoning i Etiopien, i ett projekt där lokala religiösa och traditionella ledare är nyckelpersoner. Sida och svenska ambassaden i Etiopien ger biståndsorganisationen 37 miljoner kronor under tre år för att bygga fred och hjälpa människor att bearbeta trauman i det krigsdrabbade landet.

Samarbetet startade 2019 genom ett fredsskapande projekt i fem regioner, vilket nu kraftigt byggs ut och genomförs i flera delar av landet.

– Vi har sett att när man jobbar med religiösa aktörer så ger det otroligt bra resultat. Det är något som ambassaden och Sida har förstått och velat bygga vidare på, säger Jonas Fållsten, som varit PMU:s regionskoordinator för östra Afrika.

En viktig del i arbetet är att utbilda nyckelpersoner, som ofta är religiösa ledare, i fred och försoning. De utbildas i sin tur i att träna andra ledare i diakoni och i samtalsmetoder för traumatiserade människor.

– Insikten att de själva har en roll att spela för fred och försoning har varit helt central bland dem som gått utbildningen, säger Jonas Fållsten, som berättar att fler än 300 nyckelpersoner utbildats i ett första träningsled.

– Traumabearbetning har varit en viktig del av utbildningen. Har man fått sin kyrka, moské eller sitt hem nedbränt, eller har någon i familjen dödats, är det annars svårt att komma vidare.

Jonas Fållsten, PMU.

Stort och ungt land

Etiopien är ett land med över 120 miljoner människor och omkring 80 olika etniska grupper. Drygt 50 procent av invånarna är under 25 år.

– Det är ett ungt och stort land med stor risk för etniska motsättningar. Till detta kommer stora religiösa grupper såsom muslimer, ortodoxa, evangelikala och de som tillhör traditionella trosinriktningar. Och som ett raster över allt ligger den värsta torkan på 40 år på Afrikas horn, säger Jonas Fållsten.

Han ger flera exempel på hur insatserna gett konkreta resultat: vid ett tillfälle lyckades religiösa ledare som deltagit i utbildningen öppna en väg som varit avspärrad under lång tid, och vid ett annat hindrade en muslimsk kvinnlig kursdeltagare unga män från att attackera ortens kyrkor, moskéer och andra allmänna byggnader. Att muslimer börjat delta i de kristnas begravningar är en större förändring som skett på flera orter.

PMU möter en fredsgrupp i södra Etiopien. Gruppen består av bland annat religiösa och traditionella ledare samt ledare för kvinnogrupper som gemensamt samlas för att lösa lokala konflikter.

– Gemene man är trött på krig och elände. Men det finns unga arga män som sveps med av olika politiska agendor, och då gäller det att dämpa polemiken lokalt. Här är kvinnor och ungdomar särskilt viktiga.

Det nya fredsprogrammet kommer arbeta med olika insatser för fred, försoning, försörjning och bearbetning av trauman. Dessutom kommer utvecklingsinsatserna att kopplas till humanitär hjälp i akuta nödsituationer - enligt PMU en helt nödvändig del av projektet mot bakgrund av att 20 miljoner människor i Etiopien är i behov av humanitärt stöd.

Fredsinsatser kommer också att göras i norra regionen Tigray, där många vuxna och barn är traumatiserade efter det senaste inbördeskriget.

– För våra partner är det en konflikt bland andra, samtidigt är den humanitära katastrofen stor där. Det är redan nu så att vi plockar ut nyckelpersoner och tränar dem på annan ort eftersom det är så farligt att åka in i området, säger Jonas Fållsten.

– När vi besökte ambassaden nyligen så sa vår partner att fredsarbete är ett slags akutinsats i Etiopien, och inget man kan välja bort. Då kan vi heller inte låta bli att göra insatser bara för att det är oroligt.

PMU-personal och ambassadpersonal tillsammans i Etiopien. Fr.v. Anu Kekki, controller,
Yohannes Hailemariam, PMU,
Francois Landiech, First Secretary,
Jonas Fållsten, Regional representative PMU.
 

Från vänster:
Anu Kekki, controller
Yohannes Hailemariam, PMU

Francois (stavar med ett c med en knorr under- får inte till det på mitt tangentbord just nu) Landiech, First Secretary
Jonas Fållsten, Regional representative PMU
Dechasa Hirpesa, från PMU:s partner ECFE.

“Religionen spelar stor roll”

Sveriges ambassadör i Etiopien, Hans Lundquist, hoppas att PMU:s fredsprojekt ska kunna hjälpa till att läka landet.

– Religionen spelar en stor roll i Etiopien. Därför tror vi att de organisationer som ingår i det här projektet gemensamt ska kunna förmå befolkningen att samarbeta lokalt och bidra till konfliktlösning och en fredlig utveckling, säger han till Dagen.

Ambassadör Hans Lundquist.

Projektet knyter an till det biståndsmål som handlar om att skapa fredliga och inkluderande samhällen. Det är ett mål som tidigare inte funnits med biståndsstrategin för Etiopien.

– Men på grund av de många konflikterna ser vi vikten av att stödja olika fredsprocesser som kan bidra till lösningar, och som kan stärka kvinnors och ungdomars egenmakt i lokalsamhället, säger ambassadören.

– Det finns ett stort trauma bland befolkningen, och kvinnorna har utsatts för omfattande sexuellt våld.

---

Fakta: Fredsutbildning i Etiopien

  • PMU har fått 37 miljoner kronor i tre år av Sida och Svenska ambassaden i Etiopien för att utbilda i fred, försoning och bearbetning av trauman.
  • Arbetet sker i samarbete med utvecklingsorganisationerna inom Yehowt Berhan Church of Ethiopia, Evangelical Church Fellowship of Ethiopia, Full Gospel Church och Norwegian Church Aid, som i sin tur samarbetar med en muslimsk organisation och Mekane Yesus-kyrkan.
  • Bygger på ett projekt som genomförts under fem år i fem regioner.
  • Grundkonceptet är framtaget av PMU:s partner i Etiopien, och utbildningsmaterialet finns i en bibelbaserad version och en sekulär version.
  • PMU och svensk pingstmission har sedan 1960-talet jobbat i Etiopien och har långa och goda relationer i landet.

---

Fler artiklar för dig