Nyheter

Frälsningsarmén invigde buss för hjälp till hemlösa

Kommer stå vid T-centralen i Stockholm två nätter i veckan från 15 januari

En första hjälp vidare ur hemlöshet. Det kommer Frälsningsarmén att erbjuda på ”Hållplats Frälsningsarmén”, en stor röd buss som från den 15 januari står parkerad vid Cityterminalen, nära T-centralen, två nätter i veckan.
– Här får man de första samtalen om vad man längtar efter och behöver för sitt liv, säger Jenny Alm, som är anställd för det tvååriga projektet.

”Hållplats Frälsningsarmén” invigdes på måndagen den 18 december, även om rådgivningen drar i gång först i januari.

Då klippte samfundets ledare i Sverige, överstelöjtnant Bo Jeppson, det röda bandet tillsammans med Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i psykiatriutskottet i Region Stockholm, med ansvar för bland annat hemlöshetsfrågor.

”Från invigningen av Frälsningsarméns nya buss för hjälp till hemlösa vid T-Centralen i Stockholm.” Överstelöjtnant

Tanken är att samtalen på bussen ska bli ett första steg på vägen ut ur hemlöshet för de människor som sover kring och inne på T-centralen.

– Vi ska bygga relationer och förtroende, och kommer att kunna arbeta vidare med personernas ärenden vid vårt kontor vid Hornstull, berättar Jenny Alm när Frälsningsarmén visade upp bussen.

Det kan handla om att få hjälp i kontakterna med socialtjänstens olika enheter, eller hjälp med att få rätt vård.

Intervjuer med hemlösa

För drygt ett år sedan genomförde Frälsningsarmén en intervjustudie bland de hemlösa som tillbringar nätterna på T-centralen. Den visade att många är nya i sin hemlöshet, och skulle behöva en snabb hjälp vidare för att inte fastna i situationen.

Skulle det någon gång behövas i det akuta skedet finns möjlighet till sovplats på bussen. Men när det är möjligt ska män erbjudas sovplats på Frälsningsarméns härbärge i Midsommarkransen, och kvinnor och pensionärer på vandrarhem, skriver Frälsningsarmén på sin hemsida om den nya verksamheten.

Till att börja med kommer två personer att finnas för samtal och rådgivning inne på bussen, medan två personer är avdelade för uppsökande arbete i området.

”Från invigningen av Frälsningsarméns nya buss för hjälp till hemlösa vid T-Centralen i Stockholm.” Överstelöjtnant

Bo Jeppson hoppas att Frälsningsarmén ska kunna använda sig av en buss i arbetet med att möta hemlösa även på andra orter.

– Att ha en egen buss ger en frihet och gör att vi slipper vara beroende av någon annan. Just nu har vi finansiering för två år, och kommer att utvärdera arbetet under den tiden, sa han till Dagen i samband med invigningen.

– Men jag skulle gärna se att vi kunde utveckla det här konceptet även i till exempel Malmö och Göteborg.

---

Fakta: Hållplats Frälsningsarmén

  • En röd linjebuss som kommer att stå uppställd vid Cityterminalen i Stockholm kl 20-00:30 varje måndag och tisdag.
  • På bussen kommer Frälsningsarmén att erbjuda samtal och rådgivning för människor som lever i hemlöshet.
  • Verksamheten startar den 15 januari, och kommer att pågå i två år.

---

Fler artiklar för dig