Nyheter

Syriskt-ortodoxt kloster börja byggas utanför Nyköping

Munken Charbel Rizk: Klosterrörelsen som växte fram i tidig kristendom har alltid varit en nödvändig del av kyrkans välmående

Sveriges första motell har blivit Sveriges första syrisk-ortodoxa kloster, och ska nu byggas ut. Nyligen var patriark Mor Afrem II på besök från sitt residens i Damaskus och lade den första stenen till det planerade klosterkomplexet strax utanför Nyköping.
– Vi har en tradition som går tillbaka till 100-talet, säger munken Charbel Rizk.

Korsets kloster. Så heter det första syrisk-ortodoxa kloster som etablerat sig i Sverige, beläget i Ålberga strax utanför Nyköping. Just nu har man stora planer på gång, då ett helt nytt komplex ska byggas upp, bland annat med en ny kyrka.

– Men vi har funnits sedan slutet av år 2019, då kyrkan köpte loss fastigheten vi befinner oss i nu, vilket var Sveriges första motell som byggdes när E4:an passerade här. Men det var först år 2020 som vi munkar flyttade hit, säger Charbel Rizk, en av två munkar som i dag är verksamma i Korsets kloster.

Kyrkan kunde köpa fastigheten efter att motellet lagts ned och nu ska det byggas en kyrka med två tillhörande sidobyggnader, vilket ger en bättre möjlighet för folk som kommer på besök, bland annat för att övernatta i samband med klostrets retreater. Självaste patriark Mor Afrem II har själv varit på plats i samband med att bygget ska påbörjas, då han var på resa till Sverige från sin bas i Syrien.

– Han välsignade den första stenen och den ska nu läggas som grund, förklarar Charbel Rizk.

Gammal tradition

Om tre till fyra år är förhoppningsvis klostret på plats, där munkarna själva ska fortsätta att bo i det gamla motellet som byggts om för att passa deras liv.

Vilken betydelse har det här för den syrisk-ortodoxa kyrkan?

– Det har en otroligt viktig betydelse. Klosterrörelsen som växte fram i tidig kristendom har alltid varit en nödvändig del av kyrkans välmående. Vi har en tradition som går tillbaka till 100-talet, där klostren alltid varit ett centrum för bildning, säger Charbel Rizk.

– Den syrisk-ortodoxa kyrkan kom till Sverige i slutet på 1960-talet och man började bygga kyrkor att samlas i. Men av någon anledning så var tiden inte mogen för ett kloster förrän nu. Men många har längtat efter det och folk vill komma hit.

Ett dotterkloster

Charbel Rizk är själv född och uppvuxen i Sverige. När han berättar om klostrets historia säger han att det är en del av ett brödraskap som etablerades i Syrien år 2016 med munkar som bor i ett kloster som heter Sayed Naja strax utanför Damaskus. Han har själv varit på plats i Syrien för att pröva sin kallelse att bli munk.

– Sedan sändes jag hit och det här klostret är ett dotterkloster till det i Syrien. Vi ser inte det här som två olika kloster, utan vi har en och samma ledare, en abbot som kommer hit på besök med jämna mellanrum, säger Charbel Rizk.

Sammanlagt finns det tio munkar i brödraskapet, och två av dem bor alltså på klostret utanför Nyköping. Livet på klostret består av flera saker, där bönelivet är en central del av vardagen. Men klosterlivet består också av arbete.

– Något av det viktigaste som vi gör är att översätta syrisk litteratur till svenska. Det är tidig kristen litteratur som hittills varit otillgängligt i väst och det är första gången som det översätts till ett europeiska språk, berättar Charbel Rizk.

Hur var det att få besök av patriarken?

– Det var en stor välsignelse för oss. Patriarken har en stor kärlek till det monastiska livet och han tog beslutet att etablera brödraskapet när han blev patriark. Han har varit här på besök flera gånger tidigare också.

---

Fakta: Korsets kloster

  • Korsets kloster är det första syrisk-ortodoxa klostret på svensk mark.
  • Just nu håller man till i ett ombyggt motell, där två munkar bor.
  • Men nu påbörjas ett bygge där man ska bygga en kyrka samt flera sidobyggnader för besökare.

---

Fler artiklar för dig