Nyheter

Finaste pepparkakskyrkorna korade i biskopens tävling

En norsk stavkyrka, en ukrainsk katedral, och många församlingskyrkor bland pristagarna

Juryn hade inte lätt att kora vinnare i biskop Fredrik Modéus stora pepparkakstävling. Bland bidragen fanns hemkyrkor, stiftets domkyrkor, landskap med hela kyrkomiljöer och fantasikyrkor.
– Den här tävlingen handlar om att lyfta kyrkobyggnaden och dess betydelse, och vi har verkligen fått en fin inblick i vad kyrkorna betyder för människor, säger biskopen.

Fredrik Modéus utlyste tävlingen i slutet av september, och hugade bagare har kunnat skicka in foton på sina verk fram till den 18 december.

På onsdagen presenterades vinnare i tre kategorier: barn och ungdom, amatörer och proffs.

– Jag är golvad av engagemanget! Det har varit väldigt trevligt och roligt att få se så många och fina bidrag, säger en av jurymedlemmarna, Anette Andersson, i ett pressmeddelande från stiftet.

Första plats i kategorin amatör. Skuttunge kyrka i Uppsala stift, byggd av Maja Hughes och hennes föräldrar.

Hon är planeringsarkitekt och universitetsadjunkt vid Institutionen för byggteknik vid Linnéuniversitetet. Bland de andra jurymedlemmar fanns en chefskonditor, en antikvarie i byggnadsvård och en universitetslektor i design vid Linnéuniversitetet.

Vilka var då vinnarna? På första plats i kategorin barn och unga kom Mumstime i Villstads församling, en grupp mellanstadiebarn som ses på torsdagar för att baka, fika och hänga. ”Bygget ger en varm och julig känsla och lyser inbjudande – här vill man ju gå in!”, konstaterade juryn.

Bland amatörerna vann det pepparkaksbygge av Skuttunge kyrka i Uppsala stift som förverkligats av Maja Hughes med föräldrar. Medan första priset i kategorin proffs gick till Eva-Karin Söderström, husföreståndare på residenset i Kalmar, för hennes bygge av Transfigurationskatedralen i Odessa, Ukraina.

Alla deltagare får ett diplom från biskoparna, medan vinnarna bland annat bjuds på Afternoon tea på biskopsgården Östrabo.

Fler artiklar för dig