Nyheter

Efter it-attacken: Kyrkan råkade gräva fram benrester i grav

Helt säker på “hur det ligger under jord” kan kyrkogårdspersonalen inte vara, säger kyrkogårdschefen Claes Wiridén

Oväntade verkningar följer på cyberattacken mot Svenska kyrkan. Nu har kyrkogårdspersonal i Blekinge råkat gräva fram benrester i en grav.

Svenska kyrkan har de senaste veckorna tvingats övergå till en närmast helt analog tillvaro, sedan en mycket omfattande hackerattack lamslagit de flesta av kyrkans it-system. Det mesta av kyrkans administration måste nu planeras och genomföras som förr.

– Det är penna och papper, har Gustav Lundborg, kyrkoherde vid Kalmar pastorat, berättat för P4 Kalmar.

Men it-angreppets effekter stannar inte vid skrivborden, utan kan i vissa fall också påverka kyrkans mer handgripliga verksamheter. Nyligen råkade personalen på Wämö kyrkogård i Karlskrona-Aspö pastorat gräva på fel plats när en ny grav skulle förberedas, rapporterar P4 Blekinge.

– Vi var väldigt övertygade om att vi grävde på rätt sätt, men det visade sig när vi kom en liten bit ner att det inte var på det sättet, utan det dök upp rester som vi behövde skotta igen och göra i ordning, säger Claes Wiridén, kyrkogårdschef, till radiokanalen.

”Väldigt lite som berörs”

Han uppger att kyrkogårdspersonalen inte kommer åt de digitala gravböckerna, vilket leder till att det inte går att vara säker på ”hur det ligger till under jord”.

Med tanke på griftefriden gräver personalen mycket försiktigt när det finns någon osäkerhet, berättar han vidare.

– Det är sällan det inträffar, och om det inträffar så är det väldigt lite som berörs.

Svenska kyrkan berättade nyligen att det är den ökända hackergruppen Blackcat som ligger bakom angreppet – och att USA:s federala polismyndighet FBI har gjort ett tillslag mot angriparen.

---

Fakta: It-attacken mot Svenska kyrkan

  • Natten till den 23 november utsattes Svenska kyrkan för ett it-angrepp. Kyrkan polisanmälde angreppet direkt.
  • Bakom angreppet ligger hackergruppen Blackcat, har Svenska kyrkan uppgett.

---

Fler artiklar för dig