Nyheter

Nytt inbrott i kyrka – denna gång i Södertälje

”Mycket av det som fanns på altaret är borta”

Natten mot onsdagen utsattes S:ta Maria Armeniska apostoliska kyrka i Södertälje för ett inbrott. Bland annat försvann ett värdefull kors från altaret samt kontanter från kollektboxen.
– Vi hade planerat att installera ett larm, men tyvärr hann vi inte göra det, säger kyrkans kontaktperson Alex Sharoyan till Dagen.

Inbrottet upptäcktes på onsdagsmorgonen då församlingens präst och en till person anlände till kyrkan. Först noterade de att ett lås till ett förråd var uppbrutet. När de sedan öppnade dörren in till kyrkan insåg de att tjuven, eller tjuvarna, även hade varit inne i kyrkorummet samt i det intilliggande rummet som församlingens präst disponerar.

– Mycket av det som fanns på altaret är borta, berättar Alex Sharoyan.

– Vi hade bland annat handgjorda kors från Armenien som är värdefulla och som inte går att få tag på här i Sverige.

Utöver inventarier med högt affektionsvärde försvann även andra saker, däribland kontanter från en kollektbox, en projektor samt kameror.

Saknade larm

För en månad sedan drabbades S:ta Maria syrisk-ortodoxa kyrka i Stockholmsförorten Tensta av ett inbrott. Bilder från övervakningskamerorna visade hur en maskerad person hade tagit sig in på kyrkans område. När det gäller S:ta Maria Armeniska apostoliska kyrka i Södertälje berättar Alex Sharoyan att kyrkan saknar larm.

– När vi hörde om inbrottet i Tensta sa vi att vi borde installera ett larm. Men tyvärr hann vi inte göra det.

Firar gudstjänster trots inbrottet

S:ta Maria Armeniska apostoliska kyrka ligger i stadsdelen Geneta i västra Södertälje. Kyrkan inviges 2015, något Dagen skrev om vid tidpunkten. Enligt Alex Sharoyan är detta första gången som kyrkan har utsatts för inbrott.

Efter upptäckten kontaktades polisen och under onsdagen var tekniker på plats för att undersöka lokalerna och säkra eventuella spår. Därefter fick församlingen besked om att kyrkan kunde städas.

– Vi hade ett möte i styrelsen i går (onsdag) och vi beslutade då att vi ska fortsätta att fira våra gudstjänster som normalt, även nu till helgen, säger Alex Sharoyan.

---

Fakta: S:ta Maria Armeniska apostoliska kyrka

  • Kyrkan, som ligger i stadsdelen Geneta, byggdes av Svenska kyrkan 1973. Sommaren 2013 såldes den till S:t Afrems syrisk-ortodoxa församling och ett år senare tog Armeniska apostoliska kyrkan över som ägare. Byggnaden renoverades därefter, innan den officiella invigningen ägde rum i oktober 2015.
  • Armeniska apostoliska kyrkan, som är medlem i Sveriges kristna råd (SKR), räknas till de österländsk-ortodoxa kyrkorna och har cirka 10 miljoner bekännare världen över. Församlingarna i Sverige är underställda patriarken i Echmiadzin i Armenien, som bär titeln Katholikos.

---

Fler artiklar för dig