Nyheter

Frikyrkans grundare landsförvisades – var otrogen och bytte teologi

Frikyrkopodden om pionjären F O Nilsson som hyllades för sitt mod men som senare var otrogen och tog en ifrågasatt teologisk riktning.

F.O Nilsson är med och grundar Sveriges första baptistförsamling 1848. När han döms till landsförvisning och hamnar i USA hyllas han som en hjälte. Men snart avslöjas otrohet och senare i livet tar han en teologisk riktning som ifrågasätts av många.

Knappt ett och ett halvt år efter församlingsbildandet, på nyårsnatten 1849, stormar några upprörda grannar en samling där F.O Nilsson är närvarande. Han överlämnas till länsman och sätts i häkte i Skene. Han ställs inför hovrätten i Jönköping den 8 mars 1850 och döms till ett straff som bara ett fåtal svenskar dömts till de senaste 200 åren: landsförvisning.

Efter ett par år i Danmark hamnar han i USA.

– Det var unikt att bli dömd till det här för sin tros skull och han fick någon slags hjältestatus. Han mötte mycket uppskattning i USA och reste mellan svenska nybyggen och predikade. Han hade en del framgångar men sedan händer då katastrofen. Det visar sig att F.O Nilsson varit otrogen mot Sofia med en församlingsmedlem i en annan församling, säger Rebecka Fredriksson, som skrivit två historiska romaner om F.O Nilsson och människorna runt honom.

Lyssna på Frikyrkopodden om F.O Nilsson och de första baptisterna.

---

Fakta: F.O Nilsson

  • Född 1809 på Vendelsö och hade fyllt 72 år när han dog i USA.
  • Var med och grundade Sveriges första frikyrka 1848.
  • Dömdes till landsförvisning 1850.

---

Fler artiklar för dig