Det blev stor uppmärksamhet efter Vatikanens beslut på måndagen om att välsignelse av samkönade par ska tillåtas. På vissa håll i världen markerade kyrkliga företrädare starkt att kyrkans lära om äktenskapet som sakrament inte har ändrats, medan den katolska reformrörelsen OVEK i Norge menar att beslutet på måndagen är ”ett lyckligt steg”.
Det var på måndagen som Vatikanens dikasterium för trosläran offentliggjorde dokumentet ”Fiducia supplicans”. I dokumentet framgår att katolska präster kan välsigna samkönade par och andra par som lever tillsammans utan att vara gifta. Men välsignelsen ska på inget sätt misstas för att vara en vigselritual eller någon annan form av etablerad liturgi.
Inga ritual ska utarbetas
Det finns flera reservationer runt välsignelsen: den ska inte kunna ges i sammanhang som förknippas med bröllop. Den ska alltså aldrig ges samtidigt som eller i samband med en ceremoni för att ingå partnerskap. Välsignelsen ska också ske utanför gudstjänstens ram. Den katolska tidskriften Signum skriver: ”Därför kommer heller inga officiella kyrkliga ritual att utarbetas för välsignelser av dessa par, utan de ska utformas på egen hand av den präst som genomför välsignelsen.” Anledningen till att det inte utarbetas någon ritual är, betonar Signum, att ”undvika att dessa välsignelser förväxlas med en kyrklig vigsel”. Det är i stället den enskilde prästen som i varje enskilt fall får avgöra om han vill ge en välsignelse till det par som bett om det, och han får då också utforma välsignelsen.
I grannlandet Norge mottogs beslutet trots dessa reservationer med glädje av Anne Helene Utgaard från katolska reformrörelsen OVEK (”Også vi er kirken”).
”Steg mot ny syn”
”Jag tycker att det här är ett lyckligt steg mot en ny syn på sexualitet och äktenskap”, säger hon till tidningen Vårt Land. Biskopen i Oslo katolska stift Bernt Eidsvig, säger i ett uttalande att han tror att katolska präster i Norge kommer att välsigna samkönade par.
”Jag antar att våra norska själasörjare kommer att göra detta, men de har inget konkret att hålla sig till”, säger han.
På andra håll i världen har kyrkliga företrädare i stället betonat att ingenting har förändrats i Katolska kyrkans lära om äktenskap mellan man och kvinna som ett sakrament. I Singapore rapporterar nyhetsbyrån CNA att katolska kyrkan i landet i ett uttalande passar på att påminna om att kyrkans hållning är att motsätta sig ”officiella välsignelser” av samkönade par.
Handlar om att välsigna människor
Här pekar man på att beslutet från Vatikanen handlar om ”en pastoral välsignelse, en frivillig och spontan bön för en person”. Det handlar om att välsigna människor, betonar kardinal William Goh, som leder kyrkan i Singapore. ”Vi välsignar inte samkönade par. Vi välsignar par som befinner sig i ´irreguljära situationer´ såsom de som är skilda eller omgifta, individer som strävar efter att vara trogna mot Guds befallningar, eller de som har gjort abort, på samma sätt som vi välsignar sjuka, äldre och de som behöver andligt eller lekamligt stöd.”
Kardinal Goh säger att Vatikanens beslut handlar om att ”visa på kyrkans nåd och kärlek till alla syndare – vi är alla syndare med uppgiften att växa i äkthet och fullkomlighet”.
[ Katolska biskopar i Belgien öppnar för välsignelse av samkönade par ]
Tar avstånd från utlevd homosexualitet
Även afrikanska Africanews betonar att inget har förändrats i Katolska kyrkans syn på äktenskap och samlevnad. ”Inget har ändrats i kyrkans avståndstagande från samkönade äktenskap eller dess syn på utlevd homosexualitet som en ´inre störning´” skriver man här i en kommentar. Välsignelserna som alltså ska utformas av den enskilde prästen ska ha karaktären av ”spontana välsignelser utanför kyrkans formella sfär av godkända välsignelser”.
Ska man se på måndagens beslut från Vatikanen som ett första steg mot en förändrad syn på sexualitet, samlevnad och äktenskap? Ja, hoppas Anne Helene Utgaard. Nej, menar tidskriften Signum, som konstaterar att beslutet inte innebär en ”förändring av kyrkans hittillsvarande lära om det sakramentala äktenskapet”. Kanske, menar den österrikiska tidningen Kurier som skriver att det pågår en ”revolution i Rom”.
Hur kommer då biskoparna och prästerna att agera framöver? Biskopen i Norge, Bernt Eidsvig, får frågan om han själv kommer att välsigna samkönade par. ”Jag väntar på ett meddelande från påven till biskoparna”, svarar han.
Dagen har sökt kardinal Anders Arborelius, biskop för Stockholms katolska stift, som dock inte har möjlighet att ge en kommentar.
[ Första gayparen välsignade av Engelska kyrkan ]
---
Fakta: Grundlig process ledde fram till beslutet
- Deklarationen ”Fiducia supplicans” offentliggjordes på måndagen av Vatikanens Dikasterium för trosläran (tidigare Troskongregationen).
- Dikasteriet skriver att man under senare år fått flera förfrågningar som lett fram till processen med att ta fram deklarationen. Efter att ha konsulterat experter diskuterades texten i den läromässiga avdelningen Congresso. Slutligen lades texten fram för påven, som godkände den.
- Kardinal Victor Manuel Fernandez skriver i förordet till Deklarationen att den är avsedd att vara ”en gåva till det troende Gudsfolket, som tillber Herren med så många uttryck för djup tillit till Hans barmhärtighet och som, med denna inställning, ständigt ber kyrkan att välsigna dem.”
---