Nyheter

Pelle Hörnmark: Detta behöver Pingst satsa på nu

Föreslagna pingstledaren till Dagen: Tror samfundets rådslag i maj kommer ha betydligt fler motioner än vanligt.

Pelle Hörnmark känner sig hedrad över att bli föreslagen som föreståndare för Pingst FFS i två år till. Nu vill han fundera över var initiativkraften och drivet ligger i den centrala verksamhetens relation till de lokala församlingarna. Han uppfattar behov av breddat ledarskap i Pingst nationellt och mer av relationellt lagbygge, säger han till Dagen.

Det är valberedningen i Pingst – fria församlingar i samverkan (Pingst FFS) som föreslår att Pelle Hörnmark ska väljas till nationell ledare för en begränsad period på två år vid rörelsens rådslag i Göteborg i slutet av maj. Hörnmark gick i oktober in som tillförordnad föreståndare efter att företrädaren Daniel Alm blivit arbetsbefriad och sagt upp sig hastigt.

– Det är väldigt hedersamt och jag känner mig väldigt glad för förtroendet som visas mig, säger Pelle Hörnmark.

– Sedan är det här inget jag har längtat efter. Jag vet ju lite vad det innebär. Samtidigt har jag ägnat mitt liv åt pingströrelsen, och kan jag vara någon form av hjälp och trygghet i situationen som nu är så vill jag stå till förfogande.

”Inte kris i rörelsen”

Pelle Hörnmark säger att han i dagsläget framför allt är glad över att det vardagliga arbetet i de lokala församlingarna fungerar precis som tidigare, liksom även arbetet i pingsthuset i Alvik, Stockholm.

– Jag känner inte riktigt igen mig i krisepitetet, även om jag inte ska förringa detta. Krisen handlar mer om individer än om rörelsen. Men det här är ett bra tillfälle att titta sig i spegeln och fundera över vad som händer.

Blir han vald är Pelle Hörnmarks önskemål att parallellt få fortsätta att vara lokal pastor i Växjö. Han berömmer goda medarbetare omkring sig både i Ulriksbergskyrkan i Växjö och i ett ”väl skött Pingst”.

Olika behov av Pingst FFS

Framåt uppfattar den föreslagna föreståndaren en förväntan på sig att försöka skapa förutsättningar för en ny generation människor att träda in samt kring att titta på hur organisationen ska se ut framöver. Detta efter 20 år med formellt samarbete mellan de 440 lokala församlingarna i Pingst – och en samfundsbildning – något som historiskt har varit en laddad fråga i pingströrelsen.

– Behovet av Pingst FFS ser väldigt olika ut i våra församlingar. De mindre församlingarna har ofta ett mycket större behov än de större församlingarna. Pingst FFS kanske inte behöver vara samma sak för alla. Här behöver vi nog hitta lite mer flexibilitet, funderar han.

– Sedan tror jag att vi måste ha mer tilltro till det relationella bygget än det strukturella bygget. En del församlingar är med i Pingst FSS för att de verkligen behöver det. Andra behöver känna att de i första hand är med för andras skull.

– Någon församling är stark i dag, och en annan dag ser det annorlunda ut. Här behöver vi jobba med lagbygget mer, säger Pelle Hörnmark.

Pelle Hörnmark, pingstpastor.

Kluster och nätverk

Han lyfter också fram att han ser olika kluster och nätverk runt en del församlingar och satsningar som behöver ges utrymme. Allt ser inte exakt likadant ut, och pingströrelsen behöver få vara bred, även om man också måste ta hänsyn till varandra, resonerar Hörnmark.

– Jag har stor tilltro till att i en rörelse som är rädda om varandra, och skapar förutsättningar för relationer, så kan Anden säga något till oss i dag omkring detta. När det finns något på insidan som slår an orkar vi med mer av olikheter hos varandra än vad vi gör annars.

Att nå nya människor är alltjämt den stora utmaningen, förklarar den föreslagna föreståndaren. Att plantera nya församlingar och att inte tappa fart kring LP-verksamheten att möta de sociala behoven i samhället på fler områden. Han pekar även på vikten av att vidareutveckla det internationella nätverkande, som Daniel Alm satsat på senast.

Unga runt bordet

I processen ”pingströrelsen och framtiden”, som Pelle Hörnmark har initierat för att lyssna in församlingar och enskilda medlemmar, har hittills cirka 250 svar kommit in. Efter nyår ska det arrangeras regionala rundabordssamtal med yngre ledare i Pingst för att samtala om framtidsfrågorna.

– Vi behöver bygga Pingst så att den unga generationen kan känna sig hemma. Här är det utmaning för mig själv och andra att lyfta oss bortom oss själva och lyssna in. Jag är samtidigt hoppfull när jag möter många unga pastorer som har hjärta, vilja och är pålästa.

Ska det till en biträdande föreståndare i Pingst framöver? För att belastningen inte ska bli för stor på en person? Frågan har väckts från olika håll. Ja, det är i så fall en stadgefråga. Pelle Hörnmark tror att det kommer att bli ett spännande rådslag i maj med betydligt fler motioner än vanligt.

– När jag hör de signaler som kommer in är vi nog ändå ganska överens om att ledarskapet behöver breddas på något sätt, säger han.

---

Fakta: Pingströrelsen i Sverige

  • Är största frikyrkorörelsen i landet med cirka 87 000 medlemmar.
  • Är känd för sin tro på Jesus och den helige Andes kraft.
  • De cirka 440 lokala pingstförsamlingarna formaliserade 2001 sin samverkan i Pingst – fria församlingar i samverkan, Pingst FFS, som 2004 också registrerades som trossamfund.

---

Fler artiklar för dig