Nyheter

Partiledare besöker kyrkors hjälparbete inför jul

En unison hyllning till civilsamhällets krafter - kryddat med att profilera sin egen politik

Magdalena Andersson (S) ryckte in som volontär för dem som behöver billiga julklappar och Muharrem Demirok (C) sjöng julsånger och psalmer med de hemlösa. Inför jul har flera partiledare valt att besöka de kristna organisationernas hjälparbete och längs med vägen sprängt in sina egna politiska budskap.

Julen närmar sig och runtom i landet förbereder sig människor som bäst för den stora högtiden. Flera av partiledarna har på sitt schema valt att prioritera ett besök hos någon av de många hjälporganisationer som finns.

Exempelvis centerledaren Muharrem Demirok som besökte organisationen Hemlösa.se där han bland annat delade ut partiets egna diplom ”Vinterns hjältar” till grundaren och eldsjälen Kavian Ferdowsi.

”Vi delade ut glögg, mat och kaffe. Pratade om världen, resor och politik. Sjöng psalmer och julsånger. Det blev en riktigt fin stund, ett litet avbrott från ett liv som oftast är tungt och svårt”, skriver Muharrem Demirok själv om mötet med de hemlösas förening i Stockholm.

Han avrundade sitt inlägg på Instagram med en liten hyllning till Kavian Ferdowsi, en man som flera gånger berättat om hur han drivs av sin kristna tro när det gäller att sträcka ut en hand till de hemlösa.

”Nu i vinter ordnar han julbord varje dag. Eldsjälar som honom borde vi alla vara tacksamma för”, skriver Muharrem Demirok.

KD-ledaren och ensamhet

Även KD-ledaren Ebba Busch har, iförd tomteluva, varit på plats hos samma organisation då det serverades julbord för hemlösa.

– Det här är till dig, säger Ebba Busch på filmen hon lagt ut på Instagram där hon räcker fram en tallrik mat till en av dem som kom på besök.

Hon passar även på att slå ett slag för KD:s politik mot ofrivillig ensamhet och att det är ett problem som blir påtagligt under de stora högtiderna.

”Så här i juletider kan både du och jag bidra till att minska ensamheten, med vår tid eller med en liten gåva, men kom ihåg att givmildhet och vänlighet inte bara är till för julen – utan hela året”, skriver Ebba Busch och påminner om att socialminister Jakob Forssmed gett mer medel till civilsamhället för att på olika sätt kunna bryta ensamheten.

”Staten kan göra sin del, men den kommer aldrig kunna ersätta civilsamhällets insatser och den mellanmänskliga värmen och kontakten som vi kan ge varandra”.

Populärt hos politiker

Just de hemlösas julbord verkar vara ett populärt besöksmål för politiker, för även Vänsterparitets Nooshi Dadgostar har varit på plats och delat ut mat i denna verksamhet. Hon gjorde det sida vid sida med sin företrädare Jonas Sjöstedt som toppar paritets lista till det kommande EU-valet. Under sin tid som partiledare återkom Jonas Sjöstedt flera gånger som volontär hos de hemlösas förening, något som skedde i det fördolda ända tills han slutligen ”avslöjades”.

Julklappar av S-ledaren

Även oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) har begett sig ut till det kristna civilsamhället. Hon valde dock Stockholms stadsmission där hon för en stund var volontär i deras julklappsbutik.

”Här kan den med begränsad ekonomi boka tid för att hämta julklappar till sina barn. Många, inte minst barnfamiljer, har det tufft ekonomiskt nu. Det märks inte bara på att folk söker sig till initiativ som Stadsmissionens julklappsbutik, det märks också på att färre skänker julklappar”, skriver Magdalena Andersson.

Även hon passar på att berätta lite mer om sitt eget partis politiska förslag, bland annat att Socialdemokraterna hade önskat ett extra barnbidrag. Då den önskade politiken uteblivit hyllar hon i stället de insatser som görs från en organisation som Stadsmissionen.

---

Fakta: Politiker som ställer upp

  • Då och då uppmärksammas det att politiker ställer upp och gör en volontärinsats.
  • Statsminister Ulf Kristersson (M) brukar exempelvis ha som tradition att hjälpa till i kyrkan hemma i Strängnäs när det är jul.
  • Den tidigare V-ledaren Jonas Sjöstedt, aktuell igen inför nästa års EU-val, överraskade nog många då det kom fram att han i flera års tid hjälp till som volontär för de hemlösas förening (som omnämns flera gånger i artikeln ovan).

---

Fler artiklar för dig