Nyheter

Nu röstar DR Kongo om president - Mukwege en av utmanarna

Vallokalerna öppnas under onsdagen - läkaren och pingstpastorn Denis Mukwege kandiderar

Omkring 44 miljoner kongoleser röstar i presidentvalet i Afrikas till ytan näst största land under onsdagen. Kvinnoläkaren, fredspristagaren och pingstpastorn Denis Mukwege är en av 19 utmanare till den sittande presidenten Felix Tshisekedi. Men många väljare stoppas också av våldet i inbördeskrigets DR Kongo.

Demokratiska republiken Kongo är ett av världens fattigaste länder, trots stora naturrikedomar av koppar och guld. Nationen har omkring 100 miljoner invånare. Valet i dag, onsdag, genomförs vid 75 000 valstationer runt omkring i landet.

Men om valet kan genomföras på ett rättvist sätt är osäkert, i ett land med svag demokrati och präglat av både krig och korruption under många år. Oroligheter och våld främst i de östra delarna hindrar en del väljare att ta sig fram till röstlokalerna.

Hoppas på omval

Samtidigt som en president ska väljas för de kommande fem åren sker också val till det nationella parlamentet med 500 medlemmar.

Sittande presidenten Felix Tshisekedi har styrt landet de senaste fem åren, och hoppas bli omvald. En av de största konkurrenterna är affärsmannen och mångmiljonären Moise Katumbi, som även äger en fotbollsklubb. Men där finns också exempelvis Martin Fayulu, som kandiderade i förra valet och är revanschsugen.

Mukwege utmanar

Bland de 19 utmanarna till presidentposten återfinns även den i Sverige kände gynekologen och Nobelpristagaren Denis Mukwege. Han är uppmärksammad för sitt arbete bland kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld i det pågående inbördeskriget. Han är känd för sitt arbete vid Panzisjukhuset i Bukavu i östra Kongo.

Han är också pingstpastor i den kongolesiska pingströrelsen Cepac, med cirka en miljon medlemmar.

Mukwege har stöd i civilsamhället och stort förtroende internationellt, men bedöms av många vara för okänd bland den stora massan av de egna invånarna i DR Kongo för att ha chans att vinna presidentvalet. Inom kort kommer svaret på hur han har lyckats i valkampanjen.

Valresultatet i Kongo är samtidigt annonserat att bli klart först den 31 december. Långt ifrån hastigheten i rösträkningen som vi är vana vid i Sverige. Presidenten för de kommande fem åren i DR Kongo – som har stor makt – tillträder sedan den 20 januari.

---

Fakta: Utmaningar för presidenten i DR Kongo

  • Korruptionen, säkerhetsläget, fattigdomen.
  • Inbördeskriget.
  • Försoning mellan de cirka 200 etniska grupperna i landet.

---

Fler artiklar för dig