Nyheter

Beskedet från Filadelfia Stockholm: Så många anställda sägs upp

Förhandlingar om neddragningar i Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan i Stockholm avslutade.

Fem personer har blivit uppsagda och ytterligare en anställd har valt att säga upp sig. Det står klart efter att förhandlingarna om neddragningar i Filadelfiakyrkan i Stockholm är avslutade.

I slutet av november berättade Dagen att Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan i Stockholm behövde spara drygt två miljoner kronor på personalsidan för att klara budgeten nästa år. Nu har de lokala förhandlingarna avslutats och den nya organisationen har presenterats för församlingsmedlemmarna.

Konkret innebär det att fem personer har sagts upp. Dessutom har en person – som erbjöds nya arbetsuppgifter – valt att säga upp sig.

”Det känns naturligtvis tråkigt att tappa så många kompetenta och värdefulla medarbetare, oavsett om de sagts upp på grund av arbetsbrist eller själva valt att gå vidare till något annat. Alla dessa är mycket uppskattade och vi har bara gott att säga om dem och det arbete de gjort i vår församling”, står det i det nyhetsbrev som skickades ut till församlingsmedlemmarna förra veckan.

Avtackas på gudstjänst i januari

I nyhetsbrevet skriver församlingsledningen att arbetet med att fördela arbetsuppgifter mellan dem som är kvar i organisationen pågår och kommer att fortsätta in på det nya året.

”Att flera medarbetare måste sluta påverkar naturligtvis dem som blir kvar och verksamheten måste anpassas till nya förhållanden.”

Av nyhetsbrevet framgår också att de som slutar kommer att avtackas i samband med gudstjänsten den 21 januari.

En församling – fyra kyrkor

Filadelfiaförsamlingen i Stockholm består av fyra kyrkor och även om det är en församling så utgör varje kyrka en egen resultatenhet. I slutet av juni berättade församlingsledningen för Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan att den ekonomiska

Filadelfiakyrkan i Stockholm.

situationen var mycket ansträngd och att likviditeten omgående behövde förbättras. I mitten av augusti kunde församlingens biträdande föreståndare Clas Newman också berätta att givandet hade ökat och att den ekonomiska situationen var under kontroll – om än fortsatt ansträngd.

Men i slutet av november kom beskedet att det behöver skäras på kostnadssidan: närmare bestämt drygt två miljoner kronor på personalen.

Sedan dess har förhandlingar pågått och nu är det alltså bestämt hur pengarna ska sparas.

---

Fakta: Filadelfiakyrkan Stockholm

  • Församlingen består av fyra kyrkor: Bergakyrkan, Filadelfiakyrkan, Mälarökyrkan och Tyresö pingstkyrka. Under 2022–2024 bygger Tyresö pingstkyrka en ny kyrka.
  • Församlingen har sammanlagt närmare 4 000 medlemmar.

---

Fler artiklar för dig