Nyheter

Pelle Hörnmark föreslås som föreståndare för Pingst i två år till

Valberedningen: Han blir en trygg och sammanhållande kraft i en ganska turbulent situation.

Valberedningen i Pingst FFS föreslår att tillförordnade föreståndaren Pelle Hörnmark ska väljas till nationell ledare för rörelsen under ytterligare en tvåårsperiod. Tanken är att pingstförsamlingarna under tiden ska få tid att tänka igenom hur man vill organisera och strukturera det gemensamma arbetet framåt.

Pelle Hörnmark klev in som tillförordnad föreståndare för Pingst nationellt när tidigare föreståndaren Daniel Alm oväntat blev arbetsbefriad och sa upp sig i början av oktober. 24–25 maj nästa år är det dags för rådslag i Pingst – fria församlingar i samverkan, i Göteborg, då ny föreståndare ska väljas.

Vanligtvis brukar den nationella föreståndaren väljas för en fyraårsperiod. Men den här gången föreslår valberedningen alltså att Pelle Hörnmark väljs för en tvåårsperiod, och att man räknar med att han inte ska väljas om därefter. Förslaget presenteras i ett brev som har gått ut till pingstförsamlingarna i dagarna, och som Sändaren var först att rapportera om.

”Behöver inte bevisa något”

– Pelle är en trygg och sammanhållande kraft i en ganska turbulent situation. Han har varit föreståndare tidigare och vet vad det handlar om, och behöver inte bevisa något, utan kan guida oss igenom den här perioden, säger Samuel Rönnbrink, ordförande i valberedningen och till vardags pastor och föreståndare i Norrköping till Dagen.

Porträttbild

Samuel Rönnbrink förklarar att valberedningen i sitt arbete har snappat upp signaler från flera håll att det i den situation som nu är – och efter 20 år med formell samverkan i Pingst – Fria församlingar i samverkan (FFS) – är läge att se över hur arbetet ska organiseras och struktureras framöver. Det kan vara väl kort tid att hinna med det till rådslaget i vår, har diskussionen gått.

Kan driva på förändring

– Vi föreslår en föreståndare på en tvåårsperiod för att kunna vända på stenar som behöver vändas. Någorlunda skyndsamt, men utan att behöva stressa fram. Vi tror att Pelle Hörnmark, samtidigt som han kan hålla ihop rörelsen, också kan driva på förändring, säger Samuel Rönnbrink.

– Pelle Hörnmark har också hjärta för att nå nya människor. Det är viktigt att det här inte bara blir två år då vi tittar inåt.

Valberedningen har nu lagt fram sitt förslag, och uppfattar stöd för det i olika grupper. Men det är rådslaget i slutet på maj 2024 som bestämmer. I tidigare diskussioner har det pratats om att också utse en biträdande föreståndare för att arbetsbelastningen inte ska bli för tung på en person, men stadgarna ger bara utrymme för att föreslå en föreståndare, uppger Samuel Rönnbrink. Däremot kan Pingst styrelse framöver fatta beslut om kompletterande tjänster, om den vill.

Står till förfogande

Pelle Hörnmark har ställt sig till förfogande om rådslaget väljer honom, och har också signalerat att han även fortsatt vill vara föreståndare och pastor för Ulriksbergskyrkan i Växjö.

Hittills har Pelle Hörnmark varit anställd som tf föreståndare på 50 procent.

I samband med volontärsamlingen Pingst ledare i Umeå i november presenterade Pelle Hörnmark processen ”pingströrelsen och framtiden”, där han uppmanade församlingarna att fram till rådslaget komma med tankar och idéer kring det fortsatta arbetet framåt. Då talade han om att ”packa om resväskan” och ta med det som behövs och om att lämna resten hemma.

---

Fakta: Pelle Hörnmark

  • 61-årig pingstpastor och missionär som tidigare har varit nationell föreståndare för Pingst FFS (2008-2016) och därefter ledare för pingströrelsens nätverk i Europa.
  • I dag pastor och föreståndare för Ulriksbergskyrkan i Växjö vid sidan av att vara tf föreståndare för Pingst FFS.
Pelle Hörnmark.

---


Fler artiklar för dig