Nyheter

Han kämpar för en kärleksfull kyrka trots olika syn på hbtq

Olika inställning till hbtq-personers plats i kyrkan har lett till splittring under lång tid • Justin Lee: ”Vi behöver på något sätt följa Jesu befallning att älska varandra, även när vi inte är överens.”

Justin Lee växte upp i en evangelikal familj i North Carolina där homosexualitet sågs som ett syndfullt val. I dag är han gift med en man och har skrivit flera böcker om hur kristna med olika syn på homosexualitet kan prata om ämnet.
– Folk frågar mig hela tiden om en kyrka kan vara kärleksfull mot någon som mig, om de samtidigt inte tillåter samkönade äktenskap. Mitt svar är alltid att det är komplicerat, säger han till Dagen.

Få saker har på senare år orsakat så mycket debatt inom kyrkorna i Sverige som samkönade relationer och situationen för hbtq-personer. Åsiktslinjerna går delvis mellan samfunden. Men lika ofta skär de rakt igenom församlingarna. På många håll går diskussionens vågor höga och många menar att kyrkorna riskerar att splittras på grund av de olika synsätten. Nyligen skrev artisten och körledaren Gabriel Forss en debattartikel i Dagen där han uttryckte en önskan att kristna hbtq-personer ska få ledarroller i kyrkan.

Tidigare i år sedan arrangerades konferensen ”Jesus älskar hbtq” i Immanuelskyrkan i Stockholm. En av talarna var amerikanen Justin Lee. Under de senaste 25 åren har han arbetat med att försöka överbrygga konflikter i familjer och församlingar mellan å ena sidan de som menar att Gud inte välsignar samkönade relationer, å andra sidan de som säger att Gud gör det. 2013 publicerade Justin Lees en bok vars titel på svenska kan översättas till ungefär ”Splittrad: Att rädda evangeliet undan debatten om gays mot kristna”.

– Jag skrev boken för att så många människor känner sig splittrade – de kämpar med hur de ska förstå vad Bibeln säger, vad deras hjärtan säger till dem, vad de har hört från andra kristna och vad de har sett i livet hos andra. Många kyrkor och familjer har splittrats för att människor kommit till olika slutsatser om vad Gud kallar oss att göra, och det är väldigt smärtsamt. Vad gör du om någon du älskar tror att du går fel väg, och du tror att de går fel väg? förklarar Justin Lee.

– Verkligheten är att vi inte alla kan ha rätt, men vi behöver på något sätt följa Jesu befallning att älska varandra, även när vi inte är överens. Trots att jag har min egen övertygelse om vad de rätta svaren är så är mitt fokus inte att försöka få alla andra att hålla med mig. I stället vill jag hjälpa kristna på alla sidor i dessa frågor att förstå varandra och visa mer nåd och kärlek mitt i våra meningsskiljaktigheter, när vi söker Guds vilja tillsammans, fortsätter han.

Justin Lee växte upp i en evangelikal familj i North Carolina. Han beskriver sig som en överlåten kristen redan i unga år och i skolan gick han under smeknamnet ”Gudspojken” eftersom han pratade så mycket om tron. Under uppväxten fick han lära sig att det var ett val att vara gay, men när han som 18-åring insåg att han var homosexuell det började han att be att Gud skulle ta bort hans attraktion till andra män.

– Till slut var jag ändå tvungen att erkänna att mina känslor inte förändrades och då började jag ifrågasätta de förutfattade meningar jag alltid haft om homosexuella.

Vi är oense, men jag förstår varför de tror som de gör, och jag respekterar dem.

—  Justin Lee

Önskar att situationen var annorlunda

I titeln på boken som Justin Lee skrev för tio år sedan finns som sagt ordet ”splittrad”. Många kristna finns också på en skala där det i den ena änden är självklart att Gud välsignar samkönade relationer medan det i den andra änden är lika självklart att samkönade relationer inte välsignas. Själv säger Justin Lee att han, efter många års bön och bibelstudier, är övertygad om att Gud faktiskt välsignar samkönade relationer.

– Men i många år trodde jag att det var fel, och jag har många vänner som i dag anser att jag hade rätt innan och har fel nu. Vi är oense, men jag förstår varför de tror som de gör, och jag respekterar dem för att de är ärliga med vad de tror är sant.

Han tillägger att han helst skulle se att situationen var annorlunda.

– Självklart önskar jag att de skulle hålla med mig – och jag vet att de önskar att jag skulle hålla med dem.

”Ofta en smärtsam upplevelse”

Med tanke på åsiktsskillnaderna säger Justin att det viktigaste för honom är att det finns en vilja att faktiskt bry sig om varandra.

– Att vara gay evangelikal är väldigt tufft och ofta en smärtsam upplevelse. Om de [med en klassisk bibelsyn] som inte håller med mig ändå kan bli berörda och få tårar i ögonen utifrån det jag har upplevt så känns det som genuin kärlek. Men när jag hör en del kristna säga sårande saker om hbtq-personer utan att ta sig tid att förstå våra upplevelser eller uttrycka någon empati alls så upplevs det inte särskilt kärleksfullt. För mig handlar inte bara om huruvida vi är överens utan också om vår förmåga att vara kärleksfulla även när vi inte är överens. Det borde vara ett av de viktigaste kännetecknen på en kristen.

Enligt Justin Lee är det möjligt för en kyrka/församling som inte bejakar samkönade relationer att ändå visa kärlek till hbtq-personer. Om det går är en fråga som ställs till honom gång på gång. Och han hävdar att svaret alltid är detsamma – att det i teorin är möjligt. Han säger sig vara övertygad om att man inte behöver vara överens om allt för att kunna visa kärlek. Men samtidigt konstaterar han att det är extra svårt att göra praktik av kärleken i det här fallet.

– Äktenskapet är en viktig del av livet för många av oss, säger han.

Han jämför med hur det skulle kännas för honom att som gift gay gå till en kyrka som inte bejakar samkönade relationer.

– Det skulle vara detsamma som om en gift hetero går till en kyrka som lär ut att deras äktenskap är ett ”liv i synd”. Jag känner inte många som skulle känna sig bekväma i den situationen.

– Utöver detta är hbtq-frågor dessutom så kontroversiella i många kyrkor att hbtq-personer kan känna att de blir ett ”problem” så fort de kliver in genom dörren. Kyrkan kan ha policys mot dem, men väldigt få icke-bejakande kyrkor har tagit sig tid att tänka igenom hur de kan stötta hbtq-personer och hjälpa dem genom de utmaningar de kan stå inför. I teorin vill kyrkorna vara kärleksfulla, men de har inte omsatt det i praktiken på något konkret sätt.

Rådet: Lyssna på berättelser

Justin Lee ger också några konkreta tips på hur församlingar, som lär ut att äktenskapet är mellan en man och en kvinna, ändå kan visa kärlek till hbtq-personer. Att lyssna på hbtq-personernas berättelser och behov är det allra viktigaste. Ett annat råd är att öppet prata om fel som har begåtts mot hbtq-personer i kyrkorna.

– I en predikan om omvändelse kan en pastor lägga till några rader om behovet av att omvända sig från homofobiska attityder som man uttryckt tidigare. Och i en predikan om att älska sina grannar kan en pastor berätta om hur kyrkan har kommit till korta när det gäller att få hbtq-personer att känna sig älskade, säger han.

Träffar i kyrkorna dit kristna hbtq-personer är inbjudna för att dela sina erfarenheter och berätta varför de fortfarande är kristna, eller dit icke-kristna hbtq-personer är inbjudna för att berätta om erfarenheter från kyrkan är enligt Justin Lee också ett alternativ.

Justin Lee lyfter fram behovet av sociala sammanhang. Han säger att kyrkorna behöver fundera på hur de kan hjälpa singlar – oavsett sexuell läggning – att inte känna sig ensamma. Detsamma gäller människor som inte har barn: hur kan kyrkan säkerställa att de blir omhändertagna när de blir äldre eller om de blir sjuka?

– Det är viktigt att komma ihåg att hbtq-personer är hbtq-personer oavsett om de är gifta eller ej, och det finns ingen anledning till varför en kyrka som inte bejakar samkönade äktenskap inte kan erbjuda gemenskap för hbtq-personer.

---

Fakta: Justin Lee

  • Grundade The Gay Christian Network år 2001 (organisationen heter numera Q Christian Fellowship) och ledde den fram till 2017.
  • Blev känd för en större publik i USA är 2006 då han medverkade i tv-programmet Dr. Phil och uppmärksammades i New York Times.
  • Bor i Orlando i Florida och driver organisationen Nuance Ministries som vars målsättning är att nyansera samtalet om hbtq-frågor och kristen tro.

---

Fler artiklar för dig