Notre-Dame har fått tillbaka sin tupp – och om ett år väntas den mäktiga franska katedralen återinvigas.
Den 15 april 2019 eldhärjades Notre-Dame och sedan dess har ett omfattande arbete med att restaurera den gotiska kyrkan i Paris pågått för fullt.
På lördagen nåddes en milstolpe när en kyrktupp i brons med hjälp av en lyftkran sattes på plats högst upp på katedralens spira.
Innan den gyllene tuppen sattes på plats välsignades den av Paris ärkebiskop Laurent Ulrich. Inuti fågelns bröst placerade Ulrich heliga reliker, inklusive fragment av Kristi törnekrona. Törnekronan är Notre-Dames dyrbaraste relik och kunde räddas ur lågorna, rapporterar TT.
Kyrktuppen är en kopia på den tuppstaty som tidigare prydde kyrkan men som skadades så illa att den inte kunde restaureras, uppger BBC.
Arkitekten Philippe Villeneuve, som designat den nya kyrktuppen, har sagt att dess ”vingar av eld” är en påminnelse om att ”katedralen kan återfödas ur askan, likt en fenix.
Kan andas ut
I Frankrike symboliserar tuppen vaksamhet och Kristi uppståndelse.
– Att kyrktuppen nu är på plats betyder att återuppbyggnaden av katedralens spira är klar, sa Philippe Jost som lett det mödosamma arbetet.
Jost berättade också att mycket arbete har gått åt för att se till att Notre-Dame inte ska vara lika sårbar för bränder i framtiden.
Macrons vision
Efter branden sa Frankrikes president Emmanuel Macron att han ville att restaureringen skulle vara klar om fem år.
Notre-Dame ser nu ut att kunna öppnas igen i december 2024, alltså om ungefär ett år.
Fotnot: Fenix är enligt myten en fågel som sägs återfödas ur askan i elden som den brann upp i.
[ Återinvigning av Notre-Dame utlovas till 2024 ]