Nyheter

Alex Schulmans vassa kritik av Birgitta Eds prästkrage på Nobelfesten

“Som om en straffande representant från Gud gick runt och dömde folk till döden”.

Statsministers fru tillika prästen Birgitta Ed hade prästkragen på sig under Nobelmiddagen. Det gillar inte debattören och författaren Alex Schulman.
– Det var som att det var en dömande och straffande representant från Gud som gick runt och dömde folk till döden, säger han i en podd.

Det var i senaste avsnittet av ”Alex och Sigges podcast” där Alex Schulman och parhästen Sigge Eklund diskuterar det mesta mellan himmel och jord, som frågan kom upp.

Ända sedan prästvigningen i början på året har Birgitta Ed, med stolthet burit prästskjortan i officiella sammanhang. Som till exempel när hon tillsammans med sin make statsminister Ulf Kristersson, mötte Ukrainas president Wolodymyr Zelenskyj och dennes hustru Olena Zelenska.

På Nobelfesten i Stockholms stadshus fick prästkragen också sitta på. Birgitta Ed bar den till sin för kvällen turkosa klänning, men detta ogillas av Alex Schulman.

”Prästkragen lyste som fosfor”

I sin och Sigge Eklunds podd säger Alex Schulman att han alltid reagerar starkt när han ser statsministerfrun i prästkragen när hon representerar Sverige i officiella sammanhang.

Han konstaterar att Sverige har religionsfrihet och att var och en får tro på vad den vill. Men han invänder mot att hon bär prästkragen i sammanhang där han menar att den inte hör hemma.

– När hon bär prästkragen är det som att hon säger något om min tro som inte stämmer, hävdar Alex Schulman och säger att ”prästkragen lyste som fosfor, det var jävla otäckt”.

– Det var som att det var en dömande och straffande representant från Gud som gick runt och dömde folk till döden, säger Alex Schulman och syftar på att Birgitta Ed, enligt honom, ska ha spänt blicken i alla hon mötte.

Statsminister Ulf Kristersson (M) med sin fru Birgitta Ed anländer till Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.

Birgitta Ed har tidigare svarat på kritiken och uppmärksamheten kring att hon bär sin prästkrage, även i officiella sammanhang som statsministerfru. Något som Dagen vid flera tillfällen rapporterat om.

– Det konstiga vore snarare att ta av prästkragen – det skulle vara ett avsteg från hur vi ser på ämbetet. Jag är vigd till präst och det är jag alla timmar på dygnet, sa hon tidigare i höstas i en stor intervju i Dagen.

Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift, prästvigde statsministerfrun och har visat tydligt stöd för Birigitta Eds val om att bära prästkragen.

– Svensken mår bra av att se att människor med olika politisk eller apolitisk hemvist kan viga sitt liv till att vittna om Gud, sa han i höstas till Kyrkans tidning.

Johan Dalman.
Fler artiklar för dig