Nyheter

Hela staden skakad när hemlös frös ihjäl – pingstkyrkan öppnar nattetid

Eldsjälarna Linda och Pauli Åkerman i Västerviks pingstkyrka: Vi ser det som att Jesus banat en väg för att vi ska göra vad vi kan för att hjälpa människor i nöd.

För några veckor sedan frös en hemlös man ihjäl i Västervik. Den händelsen fick Pingstförsamlingen i Västervik och kommunen att öppna ett akutboende för hemlösa i pingstkyrkans lokaler.
– De är trygga här och behöver inte frysa, säger Linda Åkerman, en eldsjäl i detta arbete.

Den tragiska händelsen som inträffade för några veckor sedan har skakat om hela Västervik. En hemlös man frös ihjäl på en toalett när det var tio minusgrader ute.

– Det är hemskt att något sådant får ske i Sverige i dag, säger Linda Åkerman som tillsammans med sin make Pauli bildat Föreningen Vinternatt.

Vinternatt är ett koncept som finns på flera platser i landet och som syftar till att ge hemlösa mat och tak över huvudet under de kalla vintermånaderna. I samarbete med kommunen har Pingstförsamlingen i Västervik öppnat ett akutboende där de hemlösa får äta, duscha och sova i sängar i kyrkans bottenvåning.

– Vi håller till i LP-kontaktens lokaler och kan ha båda verksamheterna i gång samtidigt, berättar Linda Åkerman, som kan beskrivas som en eldsjäl i detta arbete.

Tidigare arbetade hon som undersköterska, men under en period tog hon tjänstledigt för att på frivillig basis jobba helhjärtat för att möta de behov som finns i Västervik bland hemlösa och socialt utsatta.

Nu har hon sagt upp sig för att jobba med detta på heltid.

Pingstkyrkan i Västervik.

Turas om att sova bland hemlösa

Hjälp kommer från många olika håll i form av egenföretagare som ställer upp med allt från gratis lunch för de hemlösa till praktisk hjälp av olika slag.

Också i församlingen har detta lett till ett starkt engagemang bland många medlemmar som är med och hjälper till på akutboendet och turas om att sova med de hemlösa.

– Det är många som känner ett starkt engagemang för detta och vill bidra, både folk i församlingen och i hela staden, förklarar Linda Åkerman för Dagen.

En man och en kvinna.

Lever ett skuggliv - stort mörkertal

Under de drygt två veckor som akutboendet existerat har fyra till fem personer sovit där på nätterna sju dagar i veckan, men hon är säker på att det finns ett mörkertal.

– Många som lever i hemlöshet är skygga och lever ett skuggliv utanför det etablerade samhället. Vi försöker att få kontakt med dem till exempel genom anhöriga, säger Linda Åkerman.

Hon berättar att de hemlösa är trasiga, såväl fysiskt som psykiskt, och att församlingen försöker hjälpa till så gott det går genom att erbjuda aktiviteter av olika slag.

– De behöver få något annat att tänka på än den svåra situation som de befinner sig i. Därför försöker vi bjuda med dem till exempel nu när vi umgås och sjunger julsånger.

Fint dukade bord inför en julfest i pingstkyrkan i Västervik.

Vi ser det som att Jesus banat en väg för att vi och många andra ska göra vad vi kan.

—  Linda Återman

För Linda och hennes make har engagemanget för de hemlösa och utsatta också mynnat ut i något omvälvande som förändrat deras liv och tillvaro i grunden.

– Vi har blivit frälsta och kommit till tro på Jesus. Det känns fantastiskt och det har gett oss ytterligare kraft att engagera oss, säger hon med glädje i rösten.

Hur orkar ni med detta engagemang?

– Det började med att vi såg ett behov och öppnade vårt hem för personer med behov. Därefter tog vi kontakt med kommunen och sedan har det ena lett till det andra.

– Hittills har det gått som på räls, och vi ser det som att Jesus banat en väg för att vi och många andra ska göra vad vi kan för att hjälpa människor i nöd.

Till sista mars

Avtalet mellan Västerviks kommun och Pingstförsamlingen i Västervik om akutboendet gäller till sista mars. I februari görs en utvärdering med kommunen om samarbetet ska fortsätta och hur det i så fall ska se ut.

Pingstförsamlingen i Västervik har 200 medlemmar och till gudstjänsterna kommer mellan 60 och 80 personer.

Fler artiklar för dig