Nyheter

DO kräver svar om elevers diskriminering i Malmöskolor

Skolor i Malmö har dröjt med att anmäla både hakkors på väggar och Hitlerhälsningar

I dag träffar Diskrimineringsombudsmannen skoldirektörer från Malmö, Stockholm, Göteborg och Umeå för att få veta hur de motverkar diskriminering av judar och muslimer i skolorna.

Sedan kriget i Gaza bröt ut har det gjorts sex anmälningar om hets mot folkgrupp på fem olika skolor i Malmö, uppger SVT Nyheter i Skåne. Det har handlat om saker som hakkors på väggar, Hitlerhälsningar och bråk med antisemitiska förtecken.

Ändå har skolorna i vissa fall dröjt i över en månad med att anmäla de misstänkta brotten till polisen.

– Vi märker väldigt tydligt i vår dialog, exempelvis med judiska församlingen men även med privatpersoner, att det finns en stor oro och en stor rädsla kring att bli utsatt för någonting, säger polisens informatör Nils Norling till SVT Nyheter Skåne.

På Malmö borgarskola upptäcktes en överstruken Davidsstjärna på en toalett. Denna anmäldes inte av skolledningen förrän SVT Nyheter Skåne publicerat nyheten.

Malmö stad har sedan 2019 ett samverkansavtal med stadens judiska församling, vilket nyligen förlängdes för ytterligare fyra år. Det har bland annat lett till att det finns samordnare mot antisemitism i skolorna och att kunskapsunderlag för bland andra lärare har tagits fram, skriver Roko Kursar (L), kommunstyrelsens förste vice ordförande, i Sydsvenska dagbladet.


Fler artiklar för dig