Nyheter

Bidrag till Krik drogs in – nu ifrågasätter KD-topp beslutet

Elisabet Lann (KD) reagerar efter Dagens artikel om indragna bidrag till kristen idrottsförening

Det är politiska beslut som gäller, inte myndigheters aktivistiska tolkningar. KD-politikern Elisabet Lann har reagerat på hur det gick till då Krik förlorade sitt föreningsstöd i Göteborg.

Dagen har nyligen berättat om hur den kristna idrottsföreningen Kriks lokalavdelning i Göteborg blev av med sitt föreningsstöd. Det skedde eftersom idrotts- och föreningsförvaltningen tolkade Kriks stadgar som att icke-kristna inte kunde väljas in till styrelsen. Diskriminerande, enligt förvaltningens synsätt.

Redan nu har Krik tvingats dra ned på verksamheten, då konsekvenserna av beslutet blev höjda priser för hallhyror samt svårigheter att boka hallar för fotboll och volleyboll. Föreningen menar att förvaltningen gjort en felaktig tolkning, och att alla oavsett tro kan väljas in i styrelsen bara man ställer upp på föreningens kristna grundidé.

KRIK Göteborg.

Politiker reagerar

En politiker som reagerar på beslutet är kommunalrådet Elisabet Lann (KD). Hon var delaktig då Göteborgs stad år 2019 tog fram nya riktlinjer för föreningsbidrag, efter att Equmenias scouter nekades kommunalt stöd. Även då handlade det om en verksamhet som, av samma förvaltning, uppfattades som diskriminerande mot icke-kristna.

– Jag reagerade på att en tjänsteman säger till en tidning att de ändrade beslutet om fortsatt stöd till scouterna efter påtryckningar från politiker, säger Elisabet Lann till Dagen.

Det hon syftar på är verksamhetsutvecklare Ulrika Thunbergs kommentarer, där hon beskriver det som att Equmenias scouter fick ett undantag från de regler som finns och i själva verket borde bli av med sina bidrag.

– Nej, så är det absolut inte, säger Elisabet Lann.

– Vi jobbar med politiskt fattade beslut, det är allvarligt att en tjänsteperson uttrycker sig så. Det skapar inte förtroende. Det här är någon slags aktivism som inte hör hemma på våra förvaltningar.

Följ besluten

Kommunalrådet säger att man på förvaltningen inte verkar vilja följa de politiskt fattade besluten, alternativt så har man missförstått vad som gäller.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att våra riktlinjer är rättssäkra och transparenta, att man ska kunna följa varför ett beslut har fattats. Sedan förstår jag att det blir vissa bedömningsfrågor, men man måste motivera beslutet så att de går att förstå, säger Elisabet Lann.

– Om det är så att en förening har ett problem med diskriminering, då ska man säga det. Om det går att visa att muslimer eller homosexuella inte får vara med och spela innebandy, peka på det, inte på något ord i en paragraf.

Elisabet Lann menar att förvaltningens agerande när det gäller bedömningen av Krik riskerar att skapa problem även för andra föreningar, i alla fall om den tänker vara lika nitisk även på annat håll med att hitta något som kan tyckas vara diskriminerande.

Så du förstår inte hur förvaltningen resonerat här?

– Nej, jag gör faktiskt inte det. De nya riktlinjer som vi tog fram 2019 är att vi ska kunna stödja föreningar som är konfessionella, men att vi inte betalar ut bidrag för verksamhet som är konfessionell, exempelvis gudstjänster eller missionsarbete, säger Elisabet Lann.

– Men om en förening spelar innebandy är det i huvudsak en idrottsaktivitet, och om de sedan avslutar med en andakt så är det inte diskriminerande.

Vad kan du som politiker göra när du tycker att tjänstemännen gör fel?

– Jag har pratat med vår representant i nämnden och vi ska ta upp det här med de partier vi samarbetar med. Det fanns bred samsyn i de riktlinjer vi tog fram för fyra år sedan och det är viktigt att uppmärksamma politiker på att de inte verkar ha fått önskvärd effekt.

Men Elisabet Lann är i grunden inte intresserad av att ta fram nya riktlinjer för föreningsstöd, utan tycker att det regelverk som finns är bra. Problemet som hon ser det är att förvaltningen inte verkar följa dem. Vad det beror på kan hon inte säga, men konstaterar att det i Sverige verkar finnas en rädsla för religion i allmänhet.

KD sitter i dag i opposition, hur förankrat är beslutet från 2019 hos Göteborgs politiker?

– När beslutet togs var Socialdemokraterna och Demokraterna emot. Sedan dess har det varit ett val och ett maktskifte, och vad som skulle hända om frågan togs upp i dag vågar jag inte säga. Men än så länge är det de riktlinjerna vi röstade igenom som gäller och som ska följas.

KRIK Göteborg.

---

Fakta: Detta har hänt

  • Krik (kristen idrottsgemenskap) nekades föreningsstöd i Göteborg.
  • Anledningen var att idrotts- och föreningsförvaltningen tolkade Kriks stadgar som diskriminerande mot icke-kristna.

---

Fler artiklar för dig