Nyheter

Ukrainska kyrkoledare: Ge oss både böner och luftvärnssystem

Lutheraner och ortodoxa på besök i Norden. Vittnar om krigströtthet, och om hur kyrkan hjälper och stöttar civila och soldater

Kriget går in i sin andra vinter i Ukraina, där kyrkorna fortsätter att hjälpa internflyktingar, bygga upp sönderbombade hus och ge själavård åt soldaterna. Att kampen måste fortsätta, trots krigströttheten, är de övertygade om.
– Om Ukraina faller, fortsätter Putin in i Europa, säger ledaren för Ortodoxa kyrkan i Ukraina, metropolit Epiphanius.

Efter snart två år är omvärldens stöd för Ukraina inte lika självklart som i början av det ryska anfallskriget, och i USA tvekar Republikanerna att godkänna ett större stödpaket. Som av en händelse är Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Oslo på onsdagen, samtidigt som två ukrainska kyrkoledare befinner sig på sitt första officiella besök i Sverige sedan krigsutbrottet: metropolit Epiphanius och Pavlo Shvarts, biskop för Tyska evangelisk-lutherska kyrkan i Ukraina.

– Förlust är inte ett alternativ, sa Zelenskij i Oslo.

Liknande ord kom på tisdagen från kyrkoledarna på Ärkebiskopsgården i Uppsala: en rysk ockupation, såsom i delar av östra Ukraina och på halvön Krim, skulle innebära slutet på Ukrainas – och de ukrainska kyrkornas – frihet och självständighet. Det skulle dessutom öppna Europa för den ryske presidenten Vladimir Putins stormaktsambitioner.

Så visst vill kyrkorna ha fred – men inte till priset av underkastelse.

– Det finns en känsla av trötthet kring kriget i Ukraina. Men inte bara Europas utan hela världens framtid hänger på Ukraina. För om Ukraina faller fortsätter Putin. Så det är bättre att hjälpa oss att stoppa honom medan han fortfarande är hos oss, säger metropoliten Epiphanius.

– Men kriget kommer naturligtvis att sluta med att Ukraina segrar, eftersom sanningen alltid segrar.

Ukrainska kyrkoledare på besök i Uppsala.

Fördröjt stöd ger fler döda

Biskop Pavel Shvarts påpekar att den fördröjda hjälpen utifrån direkt omsätts i fler dödade och skadade. Att omvärlden måste hjälpa Ukraina med vapen är han tydlig med. Han har dock svårare att uttala sig om någon seger.

– Vi försöker att ha en realistisk syn på kriget, utan att romantisera eller glorifiera. Därför uttalar vi oss mycket försiktigt om en seger, säger han i en intervju efter ett rundabordssamtal med nordiska biskopar.

– Vi måste göra klart för oss vad vi menar med seger, och vilket pris är vi beredda att betala för den. Men vi behöver ingen pyrrhusseger.

Ukrainska kyrkoledare på besök i Uppsala.

Tills vidare hjälper kyrkornas präster och frivilliga den hårt drabbade befolkningen att klara vardagen och att försöka behålla hoppet. Tyska evangelisk-lutherska kyrkan är liten, med omkring 1 000 medlemmar. Tack vare sitt nätverk är man ändå en viktig samarbetspart för det hjälparbete i östra Ukraina som kanaliseras genom Lutherska världsförbundet och Act Svenska kyrkan.

En ny lag om obligatoriska fältpräster ställer dessutom särskilda krav på Ortodoxa kyrkan i Ukraina, som måste avdela fler av sina omkring 6 000 präster för militär tjänst.

– Jag träffar våra försvarare varje dag och de ber hela tiden om mer stöd från kyrkan, säger metropolit Epiphanius.

Ukraina behöver böner

Men Ukraina behöver även böner, säger metropoliten.

– Jag ber om andliga vapen, om böner. För andliga vapen är inte mindre viktiga än andra vapen. De inspirerar oss att fortsätta kampen.

Mer hårdföra vapnen, närmare bestämt luftvärnssystem, efterlyste tidigare i höst de 17 trossamfund som ingår i Ukrainska rådet för kyrkor och religiösa organisationer.

”Varje dag dödar Ryssland hänsynslöst civila och fortsätter att begå folkmord inför hela världen”, skrev de i sitt uttalande.

– Skriv att vi behöver Gripen, säger Oleksandr Gross, ordförande i Tyska evangelisk-lutherska kyrkans synod, när vi avslutar intervjun.

Ukrainska kyrkoledare på besök i Uppsala.

---

Fakta: Kyrkoledare på besök i Norden

  • Epiphanius (Serhii Petrovytj Dumenko), metropolit av Kiev och hela Ukraina, och hans medarbetare metropolit Yevstratiy, besöker i veckan Sverige och Finland tillsammans med två företrädare för Tyska evangelisk-lutherska kyrkan i Ukraina – biskop Pavlo Shvarts och Olaksandr Gross, ordförande för kyrkans synod.
  • Besöket är ett initiativ från det nordiska biskopsmötet, och beskrivs som en solidaritetshandling och som ett sätt att få en bättre bild av situationen för kyrkorna i Ukraina.
  • Epiphanius leder Ortodoxa kyrkan i Ukraina, som 2018 erkändes som en självständig kyrka under det ekumeniska patriarkatet i Konstantinopel (Istanbul). Kyrkan ska inte förväxlas med Ukrainska ortodoxa kyrkan, som ingått i Moskvapatriarkatet och vars präster fortfarande anses vara lojala med den rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kirill.

---

Fler artiklar för dig