Nyheter

Equmeniakyrkan väljer ny kyrkoledare: Större öppenhet än tidigare

“Vi söker vår andlige ledare, en person som företräder oss inåt i samfundet och utåt i samhället”, säger Kerstin Enlund, ordförande • Namnen på kandidaterna offentliggörs i januari.

Vem tar över efter Lasse Svensson? Vilken profil bör den personen ha? Blir det en biträdande kyrkoledare i stället för två? Frågorna är många inför kyrkoledarvalet i Equmeniakyrkan. Den 14 december går tiden ut att lämna in förslag på kandidater.
– I januari kommer vi att offentliggöra namnen på de kandidater som är aktuella, berättar ordförande Kerstin Enlund.

Ovissheten är stor när Equmeniakyrkan väljer nytt ledarskap. Dels handlar det om vem som ska ta över som kyrkoledare efter Lasse Svensson, som suttit i tolv år. Dels ska en eller möjligen två platser som biträdande kyrkoledare tillsättas.

Torsdag den 14 december går tiden ut för församlingar att lämna in förslag på vilka personer som de vill se som samfundets högsta ledare. Dagen slog en signal till kyrkostyrelsens ordförande Kerstin Enlund för att höra hur processen fortskrider.

Porträtt: Kerstin Torkelsson Enlund, ordförande i Equmeniakyrkans styrelse.

Hon vill inte berätta hur många personer som föreslagits eller säga något om antalet församlingar som skickat in namn. Vid det förra valet 2020, när Joakim Hagerius och Karin Wiborn valdes till biträdande kyrkoledare, nominerades 59 personer, varav 29 ställde sig till förfogande.

– Först vill vi samla alla förslag som kommit in och sedan kommer vi att prata med var och en för att få veta om de önskar att kandidera. Därefter kommer vi att offentliggöra vilka personer som svarat ja, och som alltså vill vara med i den fortsatta beredningen, berättar Kerstin Enlund.

Hoppas på gensvar före årskiftet

Om allt går som planerat kommer namnen att presenteras någon gång i januari. Hon hoppas att de föreslagna har lämnat besked senast vid årsskiftet, men skjuter in en brasklapp eftersom det kan finnas några som behöver lite betänketid.

– Några kanske är osäkra om de vill gå vidare och därför vill vi ge dem lite extra tid att fundera. Andra kanske är förvånade att de blivit föreslagna och behöver fundera ett extra varv innan de bestämmer sig. Vi vill ge tid till detta, och det kan innebära att tidsplanen förskjuts något, förklarar hon.

De personer som föreslagits och som tackat ja till att gå vidare i processen blir sedan intervjuade. Med dessa intervjuer som grund väljs de personer som anses bäst lämpade för uppdragen ut, och namnen presenteras i god tid innan kyrkokonferensen där det definitiva beslutet fattas.

Allmänt hållen profil

När det gäller kravprofilen, alltså vilka egenskaper eller förmågor de nya kyrkoledarna förväntas besitta, har kyrkostyrelsen valt att inte precisera vad som efterfrågas. På Equmeniakyrkans hemsida heter det bland annat att ”processen fram till nu har gett en bild av de egenskaper och kompetenser som är viktiga”.

Vad kan du säga mer specifikt om de färdigheter som dessa personer bör ha?

– Det stämmer att vår beskrivning av vilken profil vi söker kan uppfattas som allmänt hållen. Equmeniakyrkans församlingar uppmanades i höstas att vara med att forma kravprofilen, ett 25-tal församlingar bidrog. Dessa bidrag har tillsammans med kyrkostyrelsens arbete format den profil som beskrivs på hemsidan och som är en viktig del i arbetet med att hitta rätt personer, berättar Kerstin Enlund.

Offentliga utfrågningar

Hon säger också att de fördjupande samtal som kommer att hållas i intervjuer med alla de som ställer upp som kandidater, blir mycket viktiga för vilka personer som väljs ut.

Det låter som att ni utgår från de kandidater ni har att välja mellan, och låter det avgöra var ni landar i slutänden?

– Ja, vi tänker ungefär på det sättet. Vi söker vår andlige ledare, en person som företräder oss inåt i samfundet och utåt i samhället. Vi kommer helt enkelt att väga kandidaternas olika styrkor för att hitta de personer som vi tror bäst kommer att axla ansvaret, säger Kerstin Enlund till Dagen.

– Under våren kommer vi att genomföra offentliga utfrågningar med en slutlig grupp av kandidater. Och vid dessa tillfällen kommer det att vara möjligt att ställa frågor till dessa personer så att vi får en så bred bild som möjligt av hur de vill arbeta om de blir valda, inte minst vad gäller Equmeniakyrkans riktning och framtid.

Två kan bli en

Som Dagen tidigare berättat föreslår kyrkostyrelsen att det väljs en biträdande kyrkoledare. Sedan Equmeniakyrkan bildades 2011 har det varit två biträdande kyrkoledare. Men om det blir en eller två biträdande kyrkoledare beror enligt Kerstin Enlund på vilka kandidater som finns att tillgå.

– Om det blir en eller två biträdande kyrkoledare är fortfarande en öppen fråga. Men styrelsens huvudlinje är att det ska vara en biträdande kyrkoledare, säger hon och förklarar att även detta beror på hur pusslet med de olika kandidaterna faller ut.

När sätter ni ner foten?

– Under våren när intervjuerna är klara bestämmer vi oss för det alternativ som vi tror blir bäst för Equmeniakyrkan som helhet, säger Kerstin Enlund.

Vid kyrkoledarvalet för tre år sedan fick ni kritik för att ni inte var tillräckligt transparenta under valprocessen. Hur tänker ni kring det den här gången?

– Efter kyrkoledarvalet 2020 gjordes en utvärdering. Och det har lett till att vi gör flera förändringar den här gången. Det som märks tydligast utåt är att vi offentliggör namnen på de kandidater som ställer upp, och vi genomför även några offentliga utfrågningar som vi hoppas ska ge svar på de frågor som många ställer.

Kyrkokonferensen, där de nya kyrkoledarna formellt väljs, hålls i Göteborg den 8–11 augusti nästa år.

---

Fakta: Kyrkoledarvalet i Equmeniakyrkan

  • En kyrkoledare samt en eller två biträdande kyrkoledare, ska väljas.
  • Förslagstiden går ut den 14 december.
  • I januari väntas namnen på kandidaterna presenteras.
  • Kyrkostyrelsen lägger förslag till kyrkokonferensen och har enligt stadgarna möjlighet att föreslå fler än en person till respektive tjänst.
  • Valet sker formellt på kyrkokonferensen i augusti 2024.

---

Fler artiklar för dig