Nyheter

Man anmälde att han inte fick tjänst i kyrkan – DO lägger ned fallet

Var inte medlem i kyrkan och kände sig diskriminerad under jobbintervjun • Myndigheten: Får inte driva ärendet eftersom mannens fackförbund för samtal med kyrkan

En man som sökte jobb som it-tekniker på Göteborgs stift anmälde stiftet till Diskrimineringsombudsmannen när han inte fick tjänsten. Nu har DO avslutat ärendet. Men inte eftersom DO ger stiftet rätt utan på grund av att mannens fackförbund driver en parallell process.

Tidigare i år annonserade Göteborgs stift efter en it-tekniker. I annonsen stod det, utan ytterligare preciseringar, att personen i fråga “är medlem i Svenska kyrkan”. Mannen, som inte var medlem i kyrkan, valde ändå att söka tjänsten, men i samband med jobbintervjun, där frågor om dop och medlemskap togs upp, kände han sig diskriminerad.

Han anmälde därför stiftet till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

I slutändan fick inte mannen jobbet. Men enligt stiftet hade detta inte något med medlemsfrågan att göra utan – i stället har stiftet hävdat att mannen saknade kompetens och erfarenhet för tjänsten.

”Vision har beslutat att ta upp ärendet”

Och nu har Diskrimineringsombudsmannen alltså beslutat att avsluta ärendet. Men myndigheten tar inte ställning i sakfrågan om mannen har diskriminerats. I beslutet skriver DO att ärendet avslutas eftersom anmälarens fackförbund inte har ”avstått rätten att företräda sin medlem”.

I klartext innebär det att mannens fackförbund, Vision, företräder honom i en parallell process där Göteborgs stift är motpart. Detta innebär i sin tur att DO inte får driva ärendet vidare.

Att Vision och Göteborgs stift för samtal bekräftas också av båda parter.

”Vision har beslutat att ta upp ärendet och är i kontakt med Göteborgs stift i frågan”, skriver stiftet till Dagen.

---

Fakta: Diskrimineringslagen

  • Diskrimineringslagen (2008:567), eller 2008 års diskrimineringslag, trädde i kraft den 1 januari 2009 och ersatte många av de tidigare lagar som på det civilrättsliga området reglerade diskriminering.
  • Av sjätte kapitlet i Diskrimineringslagen framgår att Diskrimineringsombudsmannen inte får föra talan om aktuell arbetstagarorganisation, som också har rätt att föra talan för den enskilde i arbetsdomstol, inte gör det.

---

Fler artiklar för dig