Nyheter

Macron kritiseras för channuka-invigning

En sekulär stat innebär inte att all religion måste försvinna, försvarade sig presidenten

Frankrikes president Emmanuel Macron var med då ett chanukka-ljus tändes inne i Elyséepalatset för att uppmärksamma den judiska högtidens start. Nu anklagas han för att bryta med landets sekulära principer.

Det är inte ovanligt att politiker uppmärksammar religiösa högtider och samtidigt skickar med en trevlig hälsning. Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) var exempelvis på plats på Norrmalmstorg i Stockholm för att uppmärksamma invigningen av den judiska högtiden chanukka, vilket han delade med sig av på sitt Instagramkonto med uppmaningen att tända ett ljus i mörkret.

Rabbinen i bön

Även Frankrikes president Emmanuel Macron valde i år att uppmärksamma starten på chanukka. Det gjordes inne i Elyséepalatset, presidentens residens inne i centrala Paris. Macron hade tidigare tagit emot pris för sitt engagemang mot antisemitism, vilket följdes upp av att Frankrikes chefsrabbin Haïm Korsia tände det första ljuset i chanukkaljusstaken. Han tände ljuset och bad en bön, med presidenten stående vid sin sida.

Filmklippet på händelsen har sedan spridits via sociala medier, och även skapat en hel del rabalder.

En sekulär stat

Frankrike är nämligen mycket noga med att separera stat och religion, en sekulär princip som man håller mycket hårt på. Att presidenten då tillåter en judisk religiös ceremoni på det här sättet inne i en av statens viktigaste byggnader ansågs gå över gränsen, även om själva ljuständningen också förklarades vara ett sätt att hedra offren av Hamas terrorattentat två månader tidigare.

“Vi firar 105-årsjubileet av den lag som separerade kyrkan från staten. Men Macron stampar på det här när han tillåter en religiös ceremoni ta plats inne i Elyséepalatset. Det är ett oförlåtlig politiskt agerande”, stormade exempelvis vänsterpolitikern Manuel Bompard, rapporterar Reuters.

Försvarar handlingen

Emmanuel Macron fick själv svara på kritiken då journalister fick möjlighet att ställa frågor till honom då han inspekterade återställandet av den brandhärjade katedralen Notre-Dame. Han var inte det minsta ångerfull utan menade att han höll landets sekulära tradition högt, men att det inte innebär att göra sig av med allt som har med religion att göra.


---

Fakta: Chanukka

  • Chanukka är en judisk högtid som ofta kallas ljusets högtid. En viktig symbol är att tända de åtta ljusen i en chanukkaljusstake.
  • Högtiden firas till minne av återinvigningen av det judiska templet i Jerusalem efter mackabéernas uppror.

---

Fler artiklar för dig