Nyheter

Biskop pratar klimat och religion med politiker på COP28

Befinner sig på FN:s klimatmöte i Dubai. “Trossamfunden kan bidra till omställningen”

Biskop Marika Markovits från Linköping stift befinner sig på FN:s klimattoppmöte i Dubai. Målet är att lyfta de grupper som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Men hon vill också prata klimat - och religion - med svenska politiker och företag.

Biskopen är en av sex delegater för Svenska kyrkan och biståndsorganisationen Act Svenska kyrkan som följer förhandlingarna, knyter kontakter och försöker att påverka.

– Vi är här för att stå upp för ursprungsfolkens rättigheter, jämställdhetsperspektivet och det globala syd, alltså de länder som är mest sårbara och också har rätt till ekonomiskt stöd för klimatomställningen, säger hon till Dagen.

Linköpings biskop Marika Markovits blir intervjuad i Dubai under FN:s klimatmöte.

Det är inte frågor som intar högsätet i Dubai, där rekordmånga företag inom den fossila bränsleindustrin sett till att ackreditera sig till klimatmötet, enligt en rapport.

Många frågar sig också hur man ska kunna tala trovärdigt om att fasa ut fossila bränslen, som olja, kol och gas, när COP28 hålls i ett land som flödar över av olja, och när mötets ordförande är chef för ett statligt oljebolag.

Inte vara för pessimistiska

Men biskop Marika Markovits är inte i Dubai för att låta sig nedslås. I stället hämtar hon inspiration av den starka förändringsvilja hon möter bland delegaterna, inte minst de unga.

– Deras engagemang och vilja att förändra kan vi inte svika genom att vara alltför pessimistiska, säger hon.

– Vår uppgift att hålla hoppet levande och att övertyga beslutsfattare om att deras skyldighet mot kommande generationer är så stor att de måste lösa det här.

I ryggen har Marika Markovits ett stift som arbetat aktivt med klimatfrågorna i 30 år och som åtagit sig att vara klimatpositivt senast 2030, och alltså bidra till att binda mer koldioxid än vad man gör av med.

Vad vill du ha åstadkommit när du åker hem igen på måndag?

– Det ena är att ha bidragit till att synliggöra det globala syd och minoritetsfolken. Det kan man göra genom att hänvisa till dem och koppla ihop dem med medier och andra företrädare, säger hon.

– Det andra är att undersöka hur de företrädare för svenskt näringsliv som är på plats här ställer sig till de utmaningar vi står inför. Näringslivet kan framställas som en bromskloss, men min erfarenhet från Sverige är att det finns många som förstår allvaret, och att näringslivet kan vara en motor i omställningen och ställa krav på politiken.

På plats för Svenska kyrkan och Act Svenska kyrkan i Dubai. Fr. v Michael Nausner, Margareta Koltai, Marika Markovits, Bassem Maher.

Marika Markovits vill också samtala med de svenska förhandlare och politiska företrädare som finns på plats.

– Vi har försökt knyta de här kontakterna på hemmaplan, men det har inte varit möjligt. Det är viktigt med goda relationer och att förklara hur trossamfunden kan bidra till omställningen, säger hon.

– Även om vi inte talat så högt om det alltid så finns det starka kristna traditioner kring större hållbarhet och ett liv i större enkelhet, där man kanske fokuserar mer på gemenskap än på konsumtion.

---

Fakta: COP28

  • FN:s klimattoppmöten, COP, hålls på olika platser varje år. COP står för ”Conference of the Parties” och syftar på de 197 länder som är parter i FN:s klimatkonvention.
  • COP28 innebär att det är 28:e gången länderna möts. Mötet hålls i Dubai i Förenade arabemiraten, 30 november till 12 december.
  • I samband med COP28 avslutas den första globala översynen av hur ländernas insatser och åtaganden ligger till i förhållande till Parisavtalets mål från 2015: att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader jämfört med förindustriell tid. Det ska främst ske genom minskade utsläpp av växthusgaser.
  • Svenska kyrkan och biståndsorganisationen Act Svenska kyrkan har observatörsstatus vid klimatmötet, och är samtidigt del av en part som sitter med i förhandlingarna: Kyrkornas världsråd och ACT-alliansen, kyrkornas internationella biståndsarbete.

---

Fler artiklar för dig