Nyheter

Israel lättar på sitt SD-motstånd

Charlie Weimers mötte ministrar och fick resa med försvarsmakten till utsatt kibbutz

Förra gången fick han kalla handen. Men nu togs Charlie Weimers (SD) emot med öppna armar av Israel där han också fick träffa två ministrar under sitt besök.
– Ja, de har en ny policy, bekräftar han till Dagen angående Israels tidigare motstånd mot samröre med partiet.

I våras reste de två SD-politikerna Charlie Weimers och Richard Jomshof till Israel för att försöka få till ett ökat samarbete. Det blev något av ett fiasko, och båda politikerna fick posera ensamma på bilder då ingen politiker i Israel öppet ville associeras med dem. Sverigedemokraterna är nämligen ett av flera europeiska partier som man i Israel sett på med skepsis med tanke på partiets bakgrund i den nynazistiska myllan.

Det är Israels utrikesdepartement som tagit fram denna policy. Beslutet att man inte ska ha något samröre med SD har sedan gång på gång bekräftats av Sverigeambassadör Ziv Nevo Kulman i intervjuer med svenska medier.

Dagens chefredaktör Felicia Ferreira besöker Israels ambassad i Stockholm för att hedra offren i terrordådet som skakade Israel. Ambassadören Ziv Nevo Kulman var på plats och tog emot Dagen.

Var välkommen

Men nu är tongångarna annorlunda. När EU-parlamentarikern Charlie Weimers reste till Israel för andra gången i år hälsades han välkommen med öppna armar. Han fick bland annat möta två ministrar, Amichai Chikli och Gila Gamliel, båda från Likud, och har utan protester kunnat sprida mötet dem emellan på sociala medier.

– Jag fick ett varmt bemötande, säger Charlie Weimers till Dagen.

– De uttryckte tacksamhet för vårt besök och för vårt stöd för Israel i EU-parlamentet. En regeringstjänsteman uttryckte att Israel efter den 7 oktober har fått klart för sig vilka som är deras vänner och vilka som inte är det.

SD-politikern Charlie Weimers på besök i Israel och tas den här gången emot med öppna armar.

Ny policy

Att det var stor skillnad från besöket i våras och den här gången var tydligt. Charlie Weimers säger att han förra gången aktivt motarbetades av israeliska UD, medan han alltså den här gången blev inbjuden av dem.

Han bekräftar också att Israel gjort någon form av omprövning.

– Ja, de har en ny policy. Detta gjorde att jag var välkommen till Utrikesdepartementet, samt kunde möta ministrarna, säger Charlie Weimers.

– Exakt hur policyn lyder vet jag inte, men jag uppfattar att de kommer att fokusera på individuella bedömningar.

Charlie Weimers beskriver det som att han uppenbarligen klarade testet. Själv vill han i sammanhanget lyfta fram en rapport som gjordes av lobbygruppen ”European coalition for Israel” där man rankade de mest israelvänliga partierna i EU-parlamentet. SD visade sig vara bland de främsta, vilket Dagen tidigare skrivit om.

SD-politikern Charlie Weimers på besök i Israel och tas den här gången emot med öppna armar.

Träffade anhöriga

Charlie Weimers fick under sitt besök i Israel följa med den israeliska militären till kibbutzen Kfar Aza nära gränsen till Gaza, där 70 personer dödades och 18 kidnappades av Hamas den 7 oktober. SD-politikern berättar att han själv kunde se röken från striderna inne i Gaza från kibbutzen samt att han under sitt besök i Israel fick träffa anhöriga till personer som just nu sitter som Hamas gisslan.

Dagen har inte fått någon bekräftelse från den israeliska ambassaden om att de har ändrat sin policy angående samröre med Sverigedemokraterna.

---

Fakta: Charlie Weimers

  • Charlie Weimers är i dag en av SD:s mer framträdande politiker och representerar partiet i Europaparlamentet.
  • Han var tidigare kristdemokrat och en av Lars Adaktussons närmsta medarbetare under tiden i Bryssel, där de tillsammans tog fram en resolution om att stämpla IS övergrepp som folkmord.
  • Weimers gjorde ett spektakulärt partibyte bara några dagar innan riksdagsvalet 2018.

---

Fler artiklar för dig