Nyheter

“Danmark har gett efter för islamisternas hot”

KD:s rättspolitiske talesperson Torsten Elofsson besviken på grannlandets beslut

Det har varit starka reaktioner i Sverige efter att Danmark klubbat igenom ett förbud att elda heliga skrifter.
– Hot och våld kan löna sig, säger KD-politikern Torsten Elofsson som menar att islamister inte kommer att låta sig nöjas med det här.

Efter en hetsig debatt i det danska parlamentet röstade man till slut igenom en ny lag som förbjuder att man bränner heliga skrifter, vilket Dagen tidigare skrivit om. I fokus står så klart Koranen och de återkommande provokationerna, främst från högerextremister, men även Bibeln, Torah och andra skrifter som anses heliga får samma skydd i och med beslutet.

Sverige och Danmark har länge suttit i samma sits och har tidigare försvarat koranbränningar i yttrandefrihetens namn. Men nu går grannländerna skilda juridiska vägar och i Sverige är reaktionerna kraftfulla.

S applåderar

Justitieminister Gunnar Strömmer har beklagat danskarnas beslut, medan Socialdemokraterna vädrar morgonluft och ser mer positivt på grannlandets beslut.

– Det visar att danska regeringen sätter Danmarks trygghet och säkerhet först, säger Ardalan Shekarabi (S), rättspolitisk talesperson, till SVT.

Han kräver att den svenska regeringen ska agera med utökad lagstiftning, men då inte genom att kopiera Danmark, utan snarare genom att se över reglerna kring hets mot folkgrupp och förargelseväckande beteende.

Värna yttrandefriheten

– Jag blir lite förvånad över att Socialdemokraterna inte värnar yttrandefriheten mer, säger Torsten Elofsson, rättspolitisk talesperson för KD, till Dagen.

– De har ändå varit med och lagstiftat våra grundlagar där yttrandefriheten är en av de viktigaste principerna.

Torsten Elofsson menar att redan rådande lagstiftning kan användas mot de värsta religiösa provokationerna, vilket också blev tydligt då en man fälldes för hets mot folkgrupp i Linköping efter att ha eldat upp Koranen till provocerande musik.

Torsten Elofsson är därmed mycket kritisk till danskarnas beslut att förbjuda koranbränningar.

– De har gett efter för hot och våld, säger han.

Eftergift till islamister

Samtidigt vill han flika in att även i Danmark är oppositionen mycket kritiska till beslutet och han hänvisar till Inger Støjbergs spridda citat att det nu står 1–0 till islamisterna.

– Min bedömning är att de nu flyttat fram sina positioner ytterligare. Att tro att de tänker stanna där, då tänker man fel.

Torsten Elofsson tar upp hur både Danmark och Sverige stått emot våldshot från islamister tidigare, exempelvis när det gäller Muhammedkarikatyrerna och Lars Vilks rondellhund. Han nämner också påskkravallerna som bröt ut efter Rasmus Paludan, med flera skadade svenska poliser som följd.

– Det visar att alla former av kritik mot islam riskerar att utlysas i våld av något slag. Jag tror inte att man löser det genom att lagstifta mot koranbränningar, säger Torsten Elofsson.

En våldskultur

Han menar att reaktionerna från muslimskt håll har varit helt oproportionerliga och jämför det med att man inte skulle få samma våldsamma reaktion om man brände en bibel, hur provocerande det än må vara.

– Man måste komma ihåg att islamism är något av en våldskultur, man löser konflikter med våld, vilket också återspeglas i de länder där islam dominerar. Mig veterligen finns det inte något demokratiskt styre i de länderna, säger Torsten Elofsson.

---

Fakta: Koranbränningar

  • Både i Sverige och Danmark har olika aktörer bränt koraner för att väcka uppmärksamhet.
  • I Sverige har det satt käppar i hjulet för vår Natoansökan och är en förklaring till det terrordåd som dödade två fotbollssupportrar i Bryssel.

---

Fler artiklar för dig