Nyheter

Brian Houston startar ny kyrka nästa år

Tvingades kliva av ledarskapet efter anklagelser om olämpligt beteende mot kvinnor. Nu skriver Hillsonggrundaren en självbiografi och startar kyrka.

Efter en turbulent tid, där han bland annat tvingades kliva av ledarskapet för Hillsong, väljer nu Brian Houston att gå vidare med nya idéer. Nästa år ska han starta en ny kyrka.

Det har snart gått två år sedan Brian Houston lämnade ledarskapet i Hillsong, den världsvida rörelse han grundade på 1980-talet. Han gjorde det efter anklagelser om olämpligt beteende, bland annat för att i berusat tillstånd gått in till en kvinna i sitt hotellrum i samband med en konferens.

Sedan dess har rubrikerna kantats av hanteringen av olika rättegångar, dels för att han anklagats för att dölja uppgifter kring hans egen pappa som begick sexuella övergrepp på barn, något som han till slut friades för, dels för att han själv kört rattonyktert, vilket han fälldes för med böter som straff.

Blickar framåt

Nu är de här processerna över och 69-årige Brian Houston börjar blicka framåt mot något helt annat. Nästa år ska han, enligt vad han själv uppger i en kommentar på plattformen X, starta en ny kyrka tillsammans med sin fru Bobbie. Han går inte in i detalj på hur verksamheten ska byggas upp, men indikerar på att det handlar om att vara närvarande på nätet.

“Jag ser fram emot att få bygga upp denna nya gemenskap”, skriver Brian Houston, utan att precisera ytterligare hur planerna ser ut.

Men nyheten om att den tidigare Hillsonggrundaren har en ny kyrka på gång har börjat sprida sig och omskrivs bland annat av Christian Post och andra kristna medier.

Skriver självbiografi

Parallellt med det här har Brian Houston också aviserat att han håller på och skriver en självbiografi. Även det har han berättat om på X, tidigare Twitter.

“Att skriva en bok är ett slitigt arbete. Jag skriver min mycket autentiska och transparanta självbiografi. Jag hoppas att den ska skänka människor upplysning och välsignelse”, skriver han.

---

Fakta: Brian Houston

  • Föddes i Auckland, Nya Zeeland, den 17 februari 1954. Han föräldrar var då frälsningssoldater, men när Brian Houston var tre år gammal blev föräldrarna pingstvänner.
  • Efter skolgången gick han på bibelskola i tre år.
  • 1977 gifte han sig med Bobbie och året efter flyttade paret till Sydney där Brian fick anställning i en kyrka som leddes av hans pappa.
  • 1983 grundade Brian Houston en ny kyrka som kom att bli Hillsong.
  • 2021 utfärdades en arresteringsorder gällande Brian Houston. Han anklagades för att ha mörklagts de sexuella övergrepp mot barn som hans pappa begick på 1970-talet. Som en konsekvens lämnade han styrelsen för Hillsong.
  • I mars 2022 avgick han som internationell ledare för Hillsong. Kort dessförinnan hade det framkommit uppgifter om att han hade brutit mot uppförandekoden för pastorer.
  • Tidigare under 2023 dömdes Brian Houston i USA för att ha kört bil rattonykter.

---

Fler artiklar för dig