Den tidigare pingstpastorn Thomas Ardenfors ska ta sig an hur barn som omhändertas ska hitta en trygg plats, och säger att civilsamhället och även församlingar kan spela en viktig roll här.
Thomas Ardenfors nya titel måste nästan uttalas med en andningspaus. Regeringen har nämligen utsett honom till ”Nationell samordnare för fler kvalitativa vårdplatser inom den sociala barn- och ungdomsvården”.
Vilken lång titel du har fått?
– Haha, ja, den är lång. Men som du förstår så är jag också oerhört hedrad. Det är omtumlande och jag är fylld av en oerhörd entusiasm inför det här uppdraget, säger Thomas Ardenfors till Dagen.
Han och hans fru Sussie har själva tagit ett stort ansvar då de tagit emot många barn i sitt hem, både som jourfamilj och familjehem. Nu får Thomas Ardenfors alltså möjlighet att jobba med frågan på ett mer övergripande plan, på regeringens uppdrag.
Pastor och politiker
Thomas Ardenfors lämnar därmed sitt jobb som kommunpolitiker i Sollentuna, där han varit invald för Moderaterna, för att börja jobba på regeringskansliet under socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M). Tidigare i livet har han också varit pastor, vilket också är ett yrkesval många i hans släkt valt. Bland annat grundade Thomas Ardenfors den uppmärksammade frikyrkoförsamlingen Karisma Center i Stockholm 1996. En församling som nio senare gick i konkurs.
När Thomas Ardenfors berättar om sitt nya uppdrag säger han att det handlar om att resa runt i landet och träffa dem det berör, exempelvis socialsekreterare som måste ta de obekväma besluten att omhänderta barn och sedan hitta en bra plats att placera dem på.
– Mitt huvudfokus är inte primärt att sitta på kontoret och ta fram grafer över sakernas tillstånd, utan jag ska ut på vägarna och möta människor i kommunerna.
Fokusera på barnen
Uppdraget handlar bland annat om att få till en större likvärdighet över landet, just nu är förutsättningarna olika mellan kommunerna, något som behöver ses över.
– Vi måste låta socialsekreterare vara socialsekreterare, de ska fokusera helt på barnen och ungdomarna. Hur barn behandlas ska inte bero på om de bor i en kommun med goda medel utan vi måste hitta en solidarisk syn som ska gälla över hela landet, säger Thomas Ardenfors.
Han tar upp flera saker som han vill fokusera på, dels att utsatta barn inte ska betraktas som en enhetlig grupp, utan det viktiga är att ha det enskilda barnets bästa i centrum.
– Just nu finns det flera tusen omhändertagna barn, det är en stor utmaning med en sådan magnitud och jag tror att det här är en ödesfråga för Sverige. Vi måste lyckas med att fånga upp barn som far illa så att de kan få en bättre framtid.
[ Dokument Karisma: Uppgång och fall för Stockholm Karisma Center ]
Civilsamhälle och näringsliv
Här tror han att civilsamhället har en viktig roll att spela.
– Bland annat de många församlingar som finns i Sverige. Där finns redan i dag många engagerade samhällsmedborgare som gör ett gott jobb och som möter barn som behöver stöd.
Men Thomas Ardenfors tror också att det går att involvera näringslivet på ett helt annat sätt än vad som sker i dag, både när det gäller att hitta jourföräldrar men också att få in ungdomar som är omhändertagna in i arbetslivet.
När det gäller vanliga människor som vill hjälpa till har han också ett tips på var man ska börja.
– Det behövs många kontaktfamiljer och stödpersoner som kan rycka in och hjälpa till lite då och då, det är där jag tycker att man ska börja, säger han.
Sedan behövs det också jourhem som är redo att ta emot sargade barn på kort varsel, samt familjehem som är tänkt som en mer långsiktig lösning. Som regeringens samordnare är det här nu något Thomas Ardenfors ska ägna sig åt på heltid.
[ Thomas Ardenfors väg från livsmörker till tusentals juleljus ]
---
Fakta: Thomas Ardenfors
- Thomas Ardenfors har skrivit boken “Alla mina 30 barn - en familjehemspappas dagbok” där han lyfter fram familjehemmens betydelse.
- Han får nu jobba som samordnare på regeringskansliet med just den här frågan.
- Thomas är en av Jack-Tommy och Margareta Ardenfors barn och finns i en familj där flera valt att gå i faderns fotspår för att bli pastorer, främst inom pingströrelsen.
- Thomas har också under en tid har varit aktiv som pastor.
---