Nyheter

Josef Barkenbom och striden med Solna pingst: Detta har hänt

TV: Videon i sociala medier som utlöste tvisten • Uteslutningen ur Pingsts pastorsnätverk • Politikern uppmanade till strypta bidrag för pingst • Rättegången.

Det är närmast unikt att en pingstpastor väljer att stämma en församling i den egna rörelsen. Här är bakgrunden till tvisten mellan Josef Barkenbom och Solna pingst, där tingsrätten till slut var tvungen att fälla ett avgörande.

Allt börjar sommaren 2022. Aftonbladet gör en uppmärksammad granskning bland frikyrkopastorer, där reportrar med hjälp av dold kamera försöker bevisa att det i kristna rörelser i Sverige förekommer omvändelseterapi. Begreppet har då börjat användas allt flitigare, inte minst av politiker, som sakta börjar skissa på någon slags lagstiftning.

Aftonbladets granskning påstår att frikyrkopastorer försöker omvända homosexuella, vilket alltså borde klassas som omvändelseterapi, och kopplar samman det med att samma samfund får miljoner i statliga bidrag.

Det är det här som pingstpastor Josef Barkenbom reagerar på. Han spelar in en video som han lägger ut på Instagram 1 juni 2022.

– Jag vill inbjuda dig till omvändelseterapi, säger han inledningsvis, vilket kan uppfattas som något provokativt.

– Vi kommer att erbjuda terapi att omvända sig till Jesus.

Det dröjer en stund, men den som ser hela videon förstår till slut att han är ironisk i sitt användande av begreppet omvändelseterapi. Vad Josef Barkenbom i själva verket gör är att bjuda in till en traditionell gudstjänst i församlingen där han är anställd, Solna pingstförsamling.

– Oavsett vem du är, oavsett vem du är kär i, behöver vi alla omvända oss till Jesus och det kan vi hjälpa er med, det är lite av vår specialitet, säger Josef Barkenbom.

Men budskapet landar inte helt rätt. Inte minst eftersom han i videon också kritiserar både Aftonbladets publicering samt Liberalerna, det parti som framför andra går i bräschen för att förbjuda omvändelseterapi. Josef Barkenbom menar att deras förslag går emot såväl yttrande- som religionsfriheten, och slutligen riktar han kritik mot Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, dåvarande oppositionsledare, som visat sin uppskattning till förslaget.

Videon väcker starka känslor

Riksdagsledamoten Robert Hannah (L) reagerar instinktivt. ”Bort med bidragen till pingstkyrkan genast”, skriver han i en tweet där han lägger upp beviset svart på vitt: att pingströrelsen får 11 miljoner kronor i statliga bidrag varje år.

När det här uppmärksammas säger Josef Barkenbom till Dagen att alla självklart har rätt att leva det liv de själva önskar, vilket också innebär att han som pingstpredikant måste ha rätt att predika att homosexualitet är en synd.

Det här sker i en tid då den dåvarande S-regeringen är på väg att införa nya demokrativillkor för trossamfund som tar emot statsbidrag. Idén har fått kyrkliga ledare att slå bakut. Förslaget innebär bland annat att en enskild individs uttalande ska kunna ligga till grund för att bidragen till individens hela samfund kan dras tillbaka. I praktiken skulle det kunna innebära att en enskild pastor som tas på bar gärning med att försöka omvända en homosexuell person att bli heterosexuell kan slå mot en nationell rörelse.

Ber om ursäkt

Debatten har nu blossat upp och några dagar senare har Josef Barkenbom plockat ned sitt inlägg på Instagram och väljer också att komma med en förklaring:

– Jag ber om ursäkt om det är så att det finns de som har upplevt tvångsterapi, som jag tycker är ett bättre ord, säger han i en ny videoinspelning.

– Det här kanske rev upp känslor och så tror folk att jag är för det och bjuder in till det. Så det vill jag be om ursäkt för.

Sedan förklarar han ännu en gång att syftet var att bjuda in människor till ett väckelsemöte, inget annat.

Arbetsbefrias från församlingen

Drygt en vecka senare är det Världen i dag som kommer med nyheten om att Josef Barkenbom arbetsbefriats från sin tjänst som pastor, där han var deltidsanställd på 20 procent. Solna pingsts föreståndare Manuel Henriquez vill inte kommentera ärendet i medier, utan menar att det är ett personalärende som hanteras internt.

Josef Barkenbom själv är dock öppen med sin besvikelse och uttrycker också en oro för att det här kan leda till en rädsla för att pastorer inte vågar uttrycka sig i känsliga teologiska ämnen. Han menar också att beslutet att arbetsbefria honom troligtvis kommer av påtryckningar utanför församlingen, underförstått att det är pingströrelsen centralt som agerat emot honom.

Solna Pingstförsamling.

Josef Barkenbom ställer sedan upp på en intervju i Dagen där han berättar att han blev arbetsbefriad bara någon dag efter att han lagt ut sin uppmärksammade video. Han berättar att församlingen tyckte att den dragit till sig för mycket uppmärksamhet.

– Jag har inte förståelse för att jag är arbetsbefriad, för jag tycker att min förklaring och ursäkt borde räcka, säger han.

I intervjun pläderar han sedan för att pingströrelsen måste få rätt att ha kvar sin konservativa teologiska tolkning när det gäller frågor som rör äktenskap och hbtq, samt att man även i själavårdssamtal måste kunna utgå ifrån det man menar är Bibelns budskap.

– Vill man gå till en mer liberal teologisk kyrka så finns det gott om dem. Alla får ha sina åsikter, jag försöker inte förändra någon annan kyrkans teologi, men nu är det de konservativa pingstvännerna man vill ändra på.

Stängs ute från pastorsnätverket – stämmer församlingen

Att Josef Barkenbom får problem inom pingströrelsen blir snart uppenbart. I slutet av november, drygt ett halvår efter att han arbetsbefriats, kommer nyheten att han även utestängts från pingströrelsens pastorsnätverk eftersom han inte längre har förtroende i sin församling.

I december 2022 blir han slutligen formellt uppsagd, efter att tidigare ha varit arbetsbefriad med lön.

Josef Barkenbom utestängd från Pingsts pastorsnätverk.

I januari 2023 kommer beskedet, den här gången framfört i ett pressmeddelande, att Josef Barkenbom stämmer sin tidigare arbetsgivare Solna pingst och kräver att hans uppsägning ska ogiltigförklaras.

Förutom det arbetsrättsliga grälet lägger han ett teologiskt raster över konflikten. ”Klassisk kristen tro är under attack från delar av frikyrkan”, menar Josef Barkenbom. Han påstår att anledningen till att han sagts upp snarare handlar om att han uttryckt obekväma åsikter snarare än att det råder arbetsbrist i församlingen, vilket uppgetts som formellt skäl.

En tvist i domstol är ingen billig affär, och Dagen kan i samma veva avslöja att företagaren Kjell-Roger Holmström tänker gå in som ekonomisk garant för Josef Barkenbom.

– Barkenbom har inte råd att driva det här, och därför har jag lovat att hjälpa honom – om han skulle förlora, bekräftar Kjell-Roger Holmström till Dagen.

– Jag tycker inte att en pastor ska bli uppsagd på grund av att han inte delar en teologisk uppfattning när det gäller vad som är synd eller inte synd.

Affärsmannen Kjell-Roger Holmström talar på en Echurch-samling i Uppsala.

Kjell-Roger Holmström menar liksom Josef Barkenbom att man även från pingströrelsen centralt har dragit i vissa trådar, och han riktar kritik direkt mot den dåvarande pingstledaren Daniel Alm:

– Hade Daniel Alm inte gått in i det hela så hade jag inte finansierat. Men nu blir det en sådan obalans. Om Solna Pingst förlorar kommer Pingst FFS med flera hundra miljoner i kassan att gå in.

Det här är ett perspektiv som helt tillbakavisas av motparten, från församlingen i Solna är man tydliga med att pingströrelsen centralt inte har något med den här arbetstvisten att göra.

Föreståndaren kommenterar: Stor sorg

”Jag är verkligen bedrövad över hur vår församling används för att angripa pingströrelsens ledare Daniel Alm”, kontrar Manuel Henriquez då han på Solna pingsts hemsida lägger ut en kommentar om det som har hänt.

”Som församlingens föreståndare vill jag uttrycka min stora sorg över den uppkomna situationen och att människor har blivit sårade. Det finns inga vinnare i en sådan här konflikt”.

Solna pingst kommer snart med sin förklaring till varför Josef Barkenbom fick avsluta sin tjänst, där de anger kraftigt höjda el- och driftskostnader som en orsak till att man inte längre hade råd att ha kvar honom, samt att det kommit nya församlingsmedlemmar som kan ansvara för musiken i kyrkan, vilket var det som Josef Barkenbom var anställd för att göra. Det kommer också fram att det hållits formella MBL-förhandlingar med facket om saken.

”Jag är verkligen bedrövad över hur vår församling används för att angripa pingströrelsens ledare”. Så skriver Solna pingsts föreståndare Manuel Henriquez då han kommenterar den stämningsansökan som kommit in från den tidigare medarbetaren Josef Barkenbom.

Det går ett bra tag från det att Josef Barkenbom vänder sig till domstol, till dess att rättegången drar i gång. Under tiden, våren 2023, åker han till Norge för att predika, där han också använder sin egen personliga berättelse om hur han behandlats av den svenska pingströrelsen enbart för att han stod upp för klassisk kristen tro.

Den 15 november möts slutligen Josef Barkenbom och Solna pingst i tingsrätten. Stämningen är tryckt, då bägge parter får ge sin syn på saken.

Pastorn Josef Barkenbom blev uppsagd från Solna pingstkyrka – och har stämt församlingen. Parterna möts till huvudförhandling i Solna tingsrätt.

 ”Klassisk kristen tro är under attack från delar av frikyrkan”, har Barkenbom motiverat att han går till domstol.

Bägge parter ser sig som vinnare

Domstolen kommer i början av december med sitt utslag, då de ger Solna pingst rätt, församlingen har sagt upp sin pastor av ekonomiska och organisatoriska skäl, inte på grund av Josef Barkenboms yttranden i den omtalade videon.

Efteråt påstår sig bägge parter vara vinnare. Solna pingst, eftersom de uppenbarligen vann gehör för sin sak och slapp betala skadestånd och Josef Barkenbom för att han gör sin egen tolkning av domen då han i en skriftlig kommentar till Dagen skriver att ”det var min teologi och ståndpunkt som bevisligen låg bakom uppsägningen”. En kommentar som får ses som en partsinlaga då domstolen inte överhuvud taget tog upp de teologiska aspekterna utan helt fokuserade på den arbetsrättsliga tvisten.

Att en pastor stämmer en församling i domstol är mycket ovanligt, så det är inte konstigt att konflikten fått stor uppmärksamhet, inte minst inom pingströrelsen. Även om parterna varit djupt oeniga avslutas ändå det hela ändå med att de önskar varandra Guds välsignelse efter att domen fallit.

Fler artiklar för dig