Nyheter

Hemlösa får sova i kyrkan: ”Är skillnaden mellan liv och död”

Diakonen Nathalie Edin: “Vi önskar kommunen hjälpte till mer” • Simon, 29, är själv hemlös men hjälper till som nattvakt i S:ta Clara kyrka.

I S:ta Clara kyrka i Stockholm får cirka 50 hemlösa mat, vila och andakt en natt i veckan. Men också dagtid sover människor i bänkarna.
– Det är skillnaden mellan liv och död, säger Simon, 29, om den hjälp han får av kyrkan under den värsta vinterkylan.

En natt i veckan, mellan måndag och tisdag, kan hemlösa värma sig och sträcka ut sig på bänkarna efter ett mål mat och kvällsandakt.

– I måndags hade vi 55 personer här. Det är lite för många, säger diakon Nathalie Edin, som ansvarar för kyrkans arbete med hemlösa.

Diakon Nathalie Edin ansvarar för S:ta Claras arbete med hemlösa.

S:ta Clara har haft nattöppen kyrka under vinterhalvåret under många år. Numera erbjuder man vad man kallar för en värmestuga, sedan man av försäkringsskäl fått upphöra med att lägga ut madrasser åt de hemlösa.

En av de fyra frivilliga som håller vakt under natten är Simon. Han hittade till S:ta Clara i oktober, när han avtjänat ett treårigt fängelsestraff på annan ort och på vinst och förlust tagit tåget till Stockholm.

– Kyrkan är skillnaden mellan liv och död när det är så här kallt, framför allt på dagarna. Här har jag fått varma kläder och en varm jacka, säger han, och visar upp sin tjocka jacka med texten “Jag är älskad” på både fram- och baksida.

Simon, 29, är hemlös och sover ofta i S:ta Clara kyrka.

Går på Lärjungaskolan

Simon, som tidigare arbetat som roddare på musikfestivaler, har just avslutat sin tredje dag på Lärjungaskolan. Det är S:ta Claras ettåriga grundkurs i kristen tro, och han går den för att ha något vettigt att göra om dagarna. Dessutom har han börjat att hjälpa till som nattvakt, för att i någon mån ge tillbaka för den gemenskap och det stöd han fått i S:ta Clara.

– Kursen går jag för att ha en tillhörighet och för att göra något meningsfullt. Jag är både konfirmerad och döpt, men sedan har det varit väldigt krokiga vägar, med fängelsestraff och annat. Sedan har jag hittat en väg som leder tillbaka.

Man får väldigt svullna ben och en del får stora bensår som spricker upp. En del har till och med fått helt blåa ben och det har hänt att vi har fått ringa ambulansen.

—  Nathalie Edin, diakon


Simon, 29, är hemlös och sover i S:ta Clara kyrka när den har öppet.


Eftersom Simon inte ännu lyckats bli folkbokförd i Stockholms stad kan han inte ta del av kommunens tak över huvudet-garanti. Tills vidare sover han inne på Centralstationen de flesta nätterna i veckan, och på en bänk i S:ta Clara någon stund på eftermiddagen.

100 sover på Centralen

För diakon Nathalie Edin är de omkring 100 personer som vistas på Stockholms centralstation om nätterna – några av dem sedan flera år – ett tecken på att tak över huvudet-garanti inte ens fungerar för alla som är skrivna i kommunen.

– På centralen får man heller inte lägga sig ned, då kommer vakterna. Och det händer någonting fysiskt med en människa som måste sitta upp hela tiden på natten, och går runt på dagarna, säger hon.

– Man får väldigt svullna ben och en del får stora bensår som spricker upp. En del har till och med fått helt blåa ben och vi det har hänt att vi har fått ringa ambulansen. Och nu när det är så här kallt så tänker jag att det kan bli så att folk fryser ihjäl i vinter och då måste samhället reagera.

Just nu försöker S:ta Clara få till en dialog med socialtjänstens enhet för hemlösa, samtidigt som man söker kontakt med andra kristna församlingar för att kunna förstärka insatserna.

Simon, 29, är hemlös och sover i S:ta Clara kyrka när den har öppet. Han hjälper också till som nattvakt.

Hur hjälper man de hemlösa genom S:ta Clara på bästa sätt i vinter?

– Vi har ett jättestort behov av vantar och mössor. Sen behövs alltid frivilliga som kan ge av sin tid. Det är bara att komma in och fråga efter diakonen, säger Nathalie Edin.

– Just nu efterlyser vi dessutom julklappar och julgodis till både hemlösa och barnfamiljer med behov. De delas ut under vårt firande på julafton.

---

Fakta: Hemlöshet

I måndags kväll hyrde Ebba Busch S:ta Clara kyrka för att hemlösa skulle kunna få vila ut.
  • Den senaste nationella kartläggningen av antalet människor som lever i hemlöshet i Sverige i dag gjordes 2017. Då fanns 33 000 personer i hemlöshet.
  • I februari 2024 släpps Socialstyrelsens nästa rapport om hemlöshet i Sverige.
  • Trots att staden erbjuder allt­ifrån akuta och tillfälliga boende­platser i form av nattlogi till mer långsiktiga boende­former i dygnet runt-boende räknas över 2 500 personer som hemlösa i Stockholms stad.
  • Av dessa sover närmare 200 personer utomhus, enligt en kartläggning som socialtjänsten gjorde tidigare i år. Det är en ökning med 77 procent sedan 2020.

---

Fler artiklar för dig