Nyheter

Danmark inför förbud att bränna Koranen och Bibeln

Hårda reaktioner - “Danmark viker ner sig för islamisterna”

Straffsatsen kan bli upp till tio år för den som skändar en helig skrift offentligt i Danmark. Men den nya lagen möts av skarp kritik.

Efter flera timmars intensiv debatt landade till slut röstsiffrorna i 94 ja och 77 nej. Danmark har därmed infört ett förbud att offentligt elda upp religiösa skrifter. Koranen är så klart i fokus, och det är på grund av de många provokativa koranbrännigarna som lagen nu klubbats igenom, inte minst på grund av kraftfulla protester från den muslimska världen.

Men även religiösa skrifter från andra traditioner är med i förbudet, vilket inkluderar Bibeln. Straffet kan bli hårt för den som får för sig att elda upp en helig skrift, straffsatsen går hela vägen upp till tio års fängelse, rapporterar Kristeligt Dagblad.

Debatt och beslut togs med den högerextreme koranbrännaren Rasmus Paludan som åhörare, uppe på läktaren i det danska parlamentet Folketinget.

Viker sig för islamister

Kritiken mot att den S-ledda regeringen drev igenom det här är blytung från oppositionen, som menar att regeringen lägger sig platt för islamistiska krafter som nu kommer att kräva ännu fler eftergifter.

Beslutet påverkar också situationen i Sverige, där frågan om religions- och yttrandefrihet diskuterats flitigt under året i samband med de återkommande koranbränningarna. Den första reaktionen från svenska politiker och opinionsbildare är att skaka på huvudet åt danskarna som man menar har infört en blasfemilag.

”Danmark viker ner sig för islamisterna. Sverige får inte gå samma väg”, skriver exempelvis MUF-ordföranden Douglas Thor på X.

Den svenska regeringen har ett helt annat sätt försökt bemöta problemet med koranbränningar, där en utredning tillsatts för att se över ordningslagen. Men i Sverige har linjen varit tydlig att något förbud inte är aktuellt.

---

Fakta: Koranbränningar

  • Både i Sverige och Danmark har man de senaste åren eldat upp koranen i provokativt syfte.
  • Grannländerna väljer nu att tackla problemet på olika sätt, där Danmark lagstiftat fram ett förbud.

---

Fler artiklar för dig